Annons:

Efter möte om väg: "Tar tid att läka detta förakt för ansvariga i kommunen"

Vägen mellan Långsbrössle och Frödinge är på väg att göras om till vägsamfällighet. Men det vill inte de boende i Frödinge. I går skulle ett möte hållas i bygdegården – men ingen sakkunnig från kommunen dök upp. – Det lär ta tid att läka detta förakt för ansvariga kommunen, skriver 34 personer i ett brev till ansvariga politiker och tjänstemän.

Annons:

Ett möte om vägen mellan Långbrössle och Frödinge var utlyst till i går. Enligt kallelsen var Trafikverket och Vimmerby kommun initiativtagare och kallelsen var skickad av Lantmäteriet. 

"Alla väntade på att några ansvariga sakkunniga personer från Vimmerby kommun skulle komma, men när ingen dök upp startade mötet ändå", står det i ett brev som skickats av 34 personer till Vimmerby kommun.

Efter en timme ajournerades mötet och när det sedan togs upp igen avslutades det direkt. Anledningen var att man inte kunde fatta några beslut i sakfrågan. 

"Tyvärr fick sakfrågan skjutas på framtiden, då det fanns fler frågor av yttersta vikt då ingen var närvarande för att svara på dessa frågor. Det tyder på att inkompetens när man inte kan driva, förankra och försvara en beslutsprocess. Det är skrämmande dåligt från politiker och tjänstemän", står det att läsa i brevet. 

Enligt personerna som undertecknat brevet har kommunen agerat nonchalant. 

"Nonchalansen att ej infinna sig på lantmäteriförrättning där sakägare har tagit ledigt från jobbet, och förlorar arbetsinkomst, för att få förklaringar som är viktiga för sakägarna, där man vill ha svar på varför kommunen driver frågan om den vägsnutten det är frågan om. Det finns två heltidsanställda kommunalråd samt tjänstemän som har betalt för att sköta detta men inga ansvariga dyker upp". 

Enligt brevet ska tjänstemän ha varit på möten tidigare. 

"Men ej kunnat svara på frågor från sakägarna. De skulle ta fram protokoll mm från när kommunen övertog ansvaret för vägar och gator i Frödinge. Samt avtall/protokoll för när kommunen tog över ansvaret för vägen Långbrössle-Toverum. Inget sådant är gjort sedan förra mötet i mars i Tuna. Snacka om medborgarförakt. Det lär ta tid att läka detta förakt för ansvariga i Vimmerby kommun". 

Vill behålla vägen som nu

Den 30 juni hölls också ett möte i Frödinge bygdegård. Ett 30-tal personer var där och det var då det beslutades att göra en skrivelse till kommunen. Anledningen är att vägen mellan Långbrössle och Frödinge by planeras att göra om till vägsamhällighet. Enligt ett uttalande från en rad sakägare vill de att kommunen ska behålla vägen med nuvarande huvudman. 

"Vi yrkar på att Trafiverket ser helheten och samhällsnyttan med en huvudman för hela sträckningen Vimmerby-Toverum och påverkar kommunen med tillgängliga medel för samhällsnyttans bästa. Vi vill att kommunen drar tillbaka förslaget om att bilda vägförening och behåller vägen/anläggningen med nuvarande huvudman som det varit i 40 år. Vi yrkar på inhibition av fortskridande i ärendet tills dessa frågor har utretts ordentligt av Lantmäteriet", skriver man i ett uttalande. 

Fakta

Brevet i sin helhet:

"Till ansvariga politiker Kommunalråden Tomas Peterson och Helen Nilsson och berörda tjänstemän på Vimmerby Kommun.

Samt för kännedom till oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij.

Det var utlyst och kallat till ett möte i Frödinge Bygdegård den 6 juli kl 10.00 för lantmäteriförrättning angående vägen mellan Långbrössle och Frödinge. Enligt kallelsen var det Trafikverket och Vimmerby kommun som var initiativtagare. Lantmäteriet hade skickat ut kallelsen.

Alla väntade på att några ansvariga sakkunniga personer från Vimmerby kommun skulle komma, men när ingen dök upp startade mötet ändå.
Tyvärr fick sakfrågan skjutas på framtiden då det fanns fler frågor av yttersta vikt då ingen var närvarande för att svara på dessa frågor.

Efter någon timmes diskuterande ajournerades mötet. När det sedan togs upp igen kom man fram till att man inte kunde fatta några som helst beslut i sakfrågan. Mötet avslutades.

Det tyder på inkompetens när man inte kan driva, förankra och försvara en beslutsprocess.
Det är skrämmande dåligt från politiker och tjänstemän.
Nonchalansen att ej infinna sig på lantmäteriförrättning där sakägare har tagit ledigt från jobbet, och förlorar arbetsinkomst, för att få förklaringar som är viktiga för sakägarna, där man vill ha svar på varför kommunen driver frågan om den vägsnutten det är frågan om.

Det finns två heltidsanställda kommunalråd samt tjänstemän som har betalt för att sköta detta men inga ansvariga dyker upp.
Tjänstemän har tidigare varit på mötena men ej kunnat svara på frågor från sakägarna. De skulle ta fram protokoll mm från när kommunen övertog ansvaret för vägar och gator i Frödinge.

Samt avtal/protokoll för när kommunen tog över ansvaret för vägen Långbrössle Toverum. Inget sådant är gjort sedan förra mötet i mars i Tuna.
Snacka om medborgarförakt.
Det lär ta tid att läka detta förakt för ansvariga i Vimmerby kommun.

Bifogas ett uttalande från ett möte med mark och tomtägare 20160630 Samt lista med namn
Dessa lämnades även till företrädare för Lantmäteri och Trafikverk."

Sakägare på mötet
Frödinge Bygdegård 20160706 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt