Annons:

Ungdomschefen om Lupp 2015:

Anders Degerman, ungdomschef i Vimmerby kommun, känner att otryggheten behöver analyseras djupare.

Ungdomschefen om Lupp 2015: "Förfärliga siffror"

Framför allt sticker otryggheten i Vimmerby ut i den nya Lupp-undersökningen. Ungdomschefen Anders Degerman känner att resultaten behöver analyseras djupare. – Problemet med trygghet är att det handlar om känsla och inte fakta, säger han.

Annons:

44 procent av eleverna i årskurs åtta känner sig inte alltid trygga i skolan. Liknande är svaren för trygghet på nätet, på stan eller i centrum, på bussen eller tåget. På fritidsgården känner sig bara lite mer än en tredjedel trygga. I hemmet känner sig nio av tio trygga och i sitt eget bostadsområde sju av tio. I tvåan på gymnasiet känner sig 66 procent alltid trygga i skolan och 53 procent i stan eller i centrum. Bara 39 procent känner sig trygga på bussen eller tåget. På internet hälften av ungdomarna.

– Generellt så är det otryggheten som sticker ut. Det behöver vi analysera djupare, men en orsak är nätet, att man inte ens kan känna sig säker på hemmaplan. Då ökar riskerna på andra ställen, säger Anders Degerman, enhetschef för folkhälsa och ungdomsverksamhet i Vimmerby kommun. 

Gå djupare

När vår tidning talade med Anders Degerman hade han inte hunnit gå igenom Lupp-undersökningen. 

– Men vi behöver titta på det och införa rätt åtgärder och vi måste djupare veta anledningen till de här svaren. Det stora problemet med trygghet är att det är en känsla och inte fakta. Men det är den känslan vi måste komma åt och vi måste prata mycket med ungdomar. 

För fyra år sedan var 99 procent alltid trygga i hemmet. Nu är det 89. 

– Det är anmärkningsvärt, men när det är så små undersökningar gör ett fåtal individer mycket. Man måste titta över flera år och se en trend, sedan är det naturligtvis aldrig bra om en endaste person är otrygg. 

Jättejobb för vuxenvärlden

Var tionde elev i åttonde klass har blivit hotad, var sjätte har blivit bestulen på något och en av 20 har blivit misshandlad. Tre av 100 har blivit sexuellt utnyttjade. Var femte åttondeklassare uppger att de blivit mobbade, trakasserade eller utfrysta det senaste året. 

– Det är förfärliga siffror och vuxenvärlden har ett jättejobb att göra. Varje barn som inte är tryggt och varje brott som begås och drabbar barn, det är ett för mycket. Men vi lever i ett samhälle där de här bekymren finns och kan inte blunda för det. 

Den psykiska ohälsan ökar i Vimmerby och otryggheten ökar också. 

– Som sagt behöver vi analysera det här djupare och ha fokusintervjuer. Det hjälper inte den utsatta ungdomen, men jämför vi så ligger vi bra till i länet och i riket. Vi har trygga barn och mår överlag bra. Det är viktigt att ha med sig det. Följer man omvärldsanalyser ser man att den psykiska ohälsan ökar och det märks även av här hemma. Vi har en förhållandevis hög arbetslöshet och det mår människor dåligt av. Det påverkar barnen och kan ge en hög alkoholkonsumtion. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt