Annons:

Fler åttondeklassare får smaka alkohol hemma:

Anja Persson redogjorde för den senaste drogvaneundersökningen. Foto: Simon Henriksson

Fler åttondeklassare får smaka alkohol hemma: "Här måste föräldrarna tänka till"

En ny drogvaneundersökning har gjorts i årskurs åtta. Svaga trender kan ses åt båda hållen.
– Generellt sett är det inga alarmerande siffror, säger Ungdoms- och ANDTS-samordnaren Anja Persson.

Annons:

Vimmerby kommun gör drogvaneundersökningar i årskurs åtta på högstadiet och årskurs två på gymnasiet vartannat år. 

2020 var det dags för en drogvaneundersökning i årskurs åtta och Anja Persson presenterade resultatet för media i veckan. 

– Vi gjorde den här undersökningen, med både AL-skolan och Vimarskolan, i början av mars precis innan corona kom. Generellt sett är det inga alarmerande siffror, det har inte ökat mycket utan ligger på en ganska stabil nivå. Vi kan se svaga trender åt båda håll, säger Anja Persson.

2016 var det bästa året hittills.

– Då var alla siffror låga och jämfört med det har det ökat, men det är inte de nivåerna som vi såg tidigare. 

Fler röker än för två år sen

Det som undersökningen visar är hur många ungdomar som brukar narkotika, alkohol och tobak. Gällande rökningen ser man en marginell ökning. Fyra procent av pojkarna anger att de röker varje dag medan motsvarande siffra är noll för flickor. Sammantaget svarar 14 procent att de röker, vilket är högre än 2018 och 2016 men lägre än åren dessförinnan. 

– Vi särar på dagligrökare och de som röker vid enstaka tillfällen i frågor. Det är lägre än innan 2016, men vi ser en marginell ökning och det är inte bra. Röker man vid enstaka tillfällen är risken mycket större att man börjar röka dagligen. 

Vattenpipa ligger oförändrat i undersökningen och E-cigaretter är det färre som röker. 

– E-cigaretter var större för några år sedan. Då fanns det en föreställning om att det var ofarligt men nu vet vi mer kring det och vi är nitiska med att informera ungdomarna om det. 

Skillnader mellan könen

Snusningen har dock ökat med fyra procent.

– Här ser vi att vi behöver lägga in mer resurser. Det blir lätt att man pratar mycket om cigarettrök, men snusning är också en skadlig produkt. Man kan inte tänka att den är mindre farlig än cigaretter, utan man måste se snusningen som hälsofarlig också. Det är ett ännu starkare beroende, säger Anja Persson.

Könsskillnaden är markant när det gäller snus. 

– Andelen killar som inte snusar ligger på 77 procent, medan det är 95 procent för tjejer. 

Alkoholbruket har också ökat de senaste åren, men är fjärran från de nivåer som var ett faktum i början av 2010-talet. 

– Men det är inte uppe på samma nivåer som före 2016, utan det är relativt låga nivåer. De som dricker alkohol hemma har ökat med åtta procent, det sticker ut lite grann. 

Här måste föräldrar fortsätta att vara restriktiva, säger Anja Persson.

– Det är inte alarmerande för föräldrar har blivit bättre och bättre på att vara restriktiva, men det har blivit ett litet hack. Föräldrar behöver bli tydligare kring att det inte är okej. Föräldrarna eller vårdnadshavarna får inte släppa på det, utan måste kommunicera med sina barn om det. Just detta kan ha betydelse för hur mottaglig man är för både alkohol och tobak senare. 

Ändrade attityder

Även när det gäller alkoholen finns en könsaspekt. Det är färre tjejer som vet att de inte får dricka för sina föräldrarna.

– Vad det beror på vet jag inte riktigt. Vi ser också att fler tjejer får smaka hemma och här behöver vi nog vara tydliga. Det finns en myt som säger att om man låter sitt barn smaka, så lär man dem att dricka rätt eller avskräcka dem. Det finns ingen forskning som stöder den metoden, utan det är snarare så att barn som bjuds på alkohol innan de är 18 år dricker mer än andra. Låter man sitt barn smaka säger man samtidigt att det är okej att dricka. Den tanken har man nog inte som förälder när det gäller tobak eller bilkörning.

Attityderna gällande alkohol är rolig läsning, menar Anja Persson.

– Det är en större andel nu än någonsin som tycker att det är oacceptabelt att dricka sig berusad. Det är en positiv attitydförändring. 

"Två procent för mycket"

Narkotikaanvändandet ligger kvar oförändrat. 

– Det ligger stabilt på två procent, men det är två procent för mycket. Det allra viktigaste är att jobba med fokus på alkohol och tobak, för det är oftast en inkörsport. Dock behöver vi jobba med attityden kring narkotika. Det är något fler som tycker att det är upp till var och en. 

En ökning av tonåringar som känner någon som kan sälja narkotika åt dem går också att skönja.

– Nationellt kan man se att de som använder narkotika använder mer än tidigare. 

Andelen som trivs mycket bra i skolan har minskat en aning.

– Men de flesta trivs ändå ganska bra. Det är tydligt att det har minskat mest hos tjejerna. 

154 tonåringar har svarat på undersökningen, vilket ger en svarsfrekvens på 90 procent. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt