Annons:

Kraftverksägaren överklagar Länsstyrelsens beslut

Dammen vid Hässeltulls kraftverk är cirka tre hektar stor och har inga problem med vattennivån. Foto: Tino Åberg

Kraftverksägaren överklagar Länsstyrelsens beslut

Länsstyrelsen har hotat en privat kraftverksägare vid Yxern med ett vite på 200 000 kronor. Nu har privatpersonen valt att överklaga Länsstyrelsens beslut. – Det har aldrig funnits något tillstånd, säger han till Dagens Vimmerby.

Annons:

Förra veckan skrev Dagens Vimmerby om Länsstyrelsens föreläggande mot mannens kraftverksamhet. Fastigheten är belägen vid Yxerns utlopp och kraftverket har en årsproduktion på måttliga 300 MWh.

I oktober 2014 krävde Länsstyrelsen att mannen skulle lämna in en ansökan för kraftverksamheten med tillhörande damm. Det gjorde aldrig mannen. I början av juli i år fattade Länsstyrelsen beslut om ett föreläggande och krävde att mannen antingen skulle lämna in tillstånd för verksamheten eller tillstånd för utrivning av anläggningen.

Mannen har nu åtta månader på sig – och har han inte ansökt om något tillstånd inom tidsramen åläggs han ett vite på 200 000 kronor.

”Världen går inte under”

Mannen har nu överklagat föreläggandet och är mycket fåordig när DV vill att han kommenterar Länsstyrelsens föreläggande.

 – Det framgår av överklagandet. Det är lika bra att läsa överklagandet.

Mannen menar att Länsstyrelsen fattat beslutet på en del felaktiga grunder, men huvudargumentationen bygger på att det behövs en ny vattendom för regleringen av Yxern och att det är onödigt att mannen behöver söka två tillstånd inom loppet av ett fåtal år.

Så här står det i överklagan: ”Det kan inte vara rimligt att jag söka tillstånd två gånger med fåtal års mellanrum! Världen går inte under och ingen kommer till skada om jag kan få vänta att söka tillstånd nämnda fåtal år.”

Avgörs av domstol

Mannen tycker också att hans kraftverksamhet blivit orättvist behandlad: ”Det finns en mängd andra kraftverk och dammar (både med och utan tillstånd) i Kalmar län som drivs på samma sätt som Hässeltull. Likhet inför lagen bör gälla.”

Mannen anser även att man bör vänta tills att vattenverksamhetsutredningens förslag kommit på plats och eventuella förenklingar i tillståndsförfarandet för småskalig vattenkraft verkställts.

Länsstyrelsen står fast vid sitt beslut och har skickat överklagan vidare till mark- och miljödomstolen som nu kommer att pröva ärendet.

”Ingen rättegång”

Till Dagens Vimmerby säger mannen att han drivit vattenkraftverket i 32 år. Något tillstånd har aldrig funnits.

– Jag har letat i häradsdomar, men det har aldrig funnits något.

Hur länge har du vetat att det saknas tillstånd?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Jag kör likadant som alla andra, det är ingen skillnad mer än att det inte finns tillstånd. Jag har kört kraftverket som det har varit under flera hundra år.

Varför har du inte sökt tillstånd?

– Det är likadant med alla andra som kör likadant. Man ska behandla alla likadant.

Men varför har inte du sökt tillstånd?

– Det här är ingen rättegång. Nu vill jag inte prata mer med dig.

Därefter avslutades intervjun. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt