Annons:

Regeringen satsar på boende för äldre – snart brist i Vimmerby

Granen är en av de fastigheter i Vimmerby som är anpassade för äldre människor. Foto: Vimmerby kommun

Regeringen satsar på boende för äldre – snart brist i Vimmerby

Inom fem år är det brist på bostäder för äldre i Vimmerby kommun. I veckan kom ett välkommet besked från regeringen till landets alla kommuner. Efter en uppgörelse med Vänsterpartiet satsar Regeringen 160 miljoner kronor i år på stöd till byggnation av äldrebostäder.

Annons:

I 109 av landets 290 kommuner är det brist på bostäder för äldre. Enligt Hem & Hyra råder det för närvarande balans i bostadsbeståndet för äldre i Vimmerby – men om fem år kommer det vara brist på bostäder för äldre.

I veckan meddelade regeringen att man med stöd av Vänsterpartiet beslutat om ett nytt statligt stöd för att stimulera bygget av äldre- och trygghetsboenden.

– Vi genomför nu historiska satsningar på äldreomsorgen, särskilt på just fler äldrebostäder och mer personal i äldreomsorgen. 109 kommuner har idag brist på äldreboenden, så att det här stödet är efterlängtat råder det ingen tvekan om. Att bygga bort den bristen är en viktig del av att utveckla den svenska modellen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressutskick.

Ökar till 400 miljoner

Stödet får lämnas för ny- eller ombyggnation av så kallade klassiska äldreboenden, av hyresrätter för äldre på den ordinära bostadsmarknaden såsom trygghetsboenden, samt för anpassning av gemensamma lokaler i anslutning till bostadshus.

Regeringen har för 2016 avsatt 150 miljoner för investeringsstödet och beloppet ska successivt öka till 400 miljoner 2018. Stödet börjar gälla i november i år. 

"Oerhört svårt"

Sedan 1994 har det försvunnit 40 000 platser på särskilda boenden för äldre – och allt fler äldre bor kvar hemma allt längre. 

– Det är oerhört svårt för äldre att få ett anpassat boende på många håll i landet eftersom man lagt ner så många särskilda boenden. Det ger återverkningar på alla, både gamla och unga, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg till tidningen Hem & Hyra. 

350 000 bostäder

Under 2016 och 2017 väntas det byggas 5 000 äldrebostäder per år – men det är alldeles för lite enligt pensionärsföreningen PRO. Enligt en analys som PRO låtit konsultfirman WSP gör behövs 350 000 nya äldrebostäder fram till 2030. 

– Bra att regeringen och Vänsterpartiet lägger fram ett nytt stimulansbidrag för äldre- och trygghetsboende. Behovet är akut och stort. Enligt PRO och WSP behövs 35000 platser enbart i särskilda boenden (med heldygnsomsorg) fram till 2030. Men för att stödet ska få effekt måste det vara långsiktigt så att kommunerna får möjlighet att planera, säger Christina Tallberg i ett pressmeddelande.

Vill höja bostadstillägget

Tallberg vill att stödet permanenteras: 

– Risken finns att kommunerna på grund av långa planerings- och byggtider inte kommer att hinna att nyttja stödet. Därför bör stimulansbidraget gälla en längre tid och helst permanentas. Det är viktigt att staten följer upp att kommunerna använder pengarna och vidtar ytterligare kraftfulla åtgärder om det visar sig att bostadsbyggandet för äldre inte ökar. PRO kommer att agera i de kommunala pensionärsråden, KPR, säger Christina Tallberg.

PRO:s ordförande vill också att taket för bostadstillägg höjs. 

– Dagens maxbelopp på knappt 5 000 kronor gör att många inte har råd att efterfråga en väl anpassad lägenhet. Bostadstillägget måste även följa kostnadsutvecklingen för hyror på ett annat sätt än i dag.

Fråga

Behövs det fler bostäder för äldre i Vimmerby kommun?

Ja
Nej
Inte nu, men om några år
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt