Annons:

S-toppen vill förbjuda bemanningsföretag inom vården

S-toppen Ulf Nilsson vill förbjuda bemanningsföretag. Foto: Regionförbundet

S-toppen vill förbjuda bemanningsföretag inom vården

Landstinget i Kalmar län har stora rekryteringsproblem – och kostnaderna för bemanningspersonal är enorma. I fjol lade landstinget nästan 140 miljoner på bemanningspersonal och siffran väntas stiga i år. I går presenterade S-toppen Ulf Nilsson ett drastiskt förslag: han vill förbjuda bemanningsföretagen. – Det stora bekymret är att vi har ett enormt tapp på personer, som bara fladdrar omkring i systemet, säger han till Östran.

Annons:

Bara under första fyra månaderna i år pungade landstinget ut 53 miljoner kronor på inhyrd personal. Kostnaderna är så höga att Regionförbundet i Kalmar läns ordförande Ulf Nilsson (S) vill förbjuda bemanningsföretag inom vården. 

– Det är en extrem situation, där ett gäng går på löpande räkning. Det här med offentlig verksamhet och privat verksamhet, med vårdavtal, har ju varit lite omdebatterat. Men det är inte det som är det stora bekymret i nuläget. Det stora bekymret är att vi har ett enormt tapp på personer, som bara fladdrar omkring i systemet, säger han till Östran. 

"Ständigt nya ansikten"

Nilsson ser inhyrd personal som en risk för patientsäkerheten.

– Patienterna möter ständigt nya ansikten. Lagstiftningen borde skärpas, så att vi får ett slut på det här. Läkare kommer och stannar i en vecka, eller två veckor, och sedan försvinner de. Vi har sjuksköterskor på samma premisser. Det gör ju dessutom att de som arbetar i verksamheten hamnar i en mycket märklig situation.

Hur lagstiftningen ska se ut har inte Nilsson något förslag på. 

– Jag kan inte säga exakt hur den borde se ut – men det viktigaste är att de vansinnigaste delarna försvinner från systemet. Alla säger att bemanningsbolagen måste tas bort från hälso- och sjukvårdsområdet – men jag har kommit fram till att det krävs lagstiftning. Ingen har vågat säga det tidigare, men nu är det dags. Det finns ingen, oavsett partifärg, som uppskattar bemanningsbolagen. Tvärtom. Alla inser vilka bekymmer de för med sig

"Extremt mycket högre"

Hyrpersonal är mycket dyrare än anställd personal och kostnaderna har skenat för i stort sett alla landsting under de senaste åren. 

– Någon dansar in med en extremt mycket högre ersättning än de själva har. Hittar vi en bättre lösning på detta, så kan vi justera villkoren för dem som är kvar. Det är ju pengar som går ut i dag.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt