Annons:

Lars bor halva året i Rio –

Lars Rydén krossade lårbenet kort innan OS, men lyckades ändå se lite av OS-cyklingen i Rio, där han bor. Foto: Privat

Lars bor halva året i Rio – "Finns en oro för vad som ska hända efter OS"

Lars Rydén spenderar halva sin tid i Vimmerby och den andra halvan i mångmiljonstaden Rio de Janeiro. Men två månader innan de olympiska sommarspelen drog igång krossade han lårbenet vid motocrossträning. – Annars hade jag nog sett mer live på plats, vilket det inte blev nu, säger han.

Annons:

Tänk dig att världens bästa cyklister svischar förbi nästan precis utanför ditt fönster. Overkligt? Inte för Lars Rydén. Lars, som är född och uppvuxen i Vimmerby, träffade en tjej i Brasilien när han var på semester för snart 15 år sedan.

De fick en dotter tillsammans och bodde några år i Vimmerby innan de separerade. Mamman och dottern Isabella flyttade tillbaka till Brasilien, men på grund av att dottern bor mest med sin mamma i Rio de Janeiro spenderar Lars lika stor tid i Vimmerby som i jättestaden Rio de Janeiro, som har 12,5 miljoner invånare.

Under de olympiska spelen har han varit i Rio, men han har knappt sett någonting av spelen. Orsaken? Han krossade lårbenet efter en motocrossolycka.

– Jag har knappt varit ute och kollat någonting. Jag hade tänkt att det kunde vara kul och kolla några grenar när det var OS här, men benet har helt klart satt stopp för det. Jag har haft väldigt ont, gått länge på morfin, tagit tabletter mot nervsmärta och haft en kraftig nervvärk som blivit betydligt bättre senaste månaden, säger Rio de Janeiro-boende Lars Rydén. 

Såg cyklingen

OS-cyklingen blev det enda han såg live. 

– De svischade förbi precis nedanför där jag bor. Jag bor uppe på ett berg och nedanför kom de och cyklade, så jag fick se några minuter. Det är alltid roligt och kul med elitidrottare. Jag spelade även in en del video till en kompis i Vimmerby och delade på Facebook så att han kunde se.

Hur var minerna efter att Sverige slagit ut Brasilien i semifinalen?

– De brydde sig inte så jättemycket, jag försökte så klart reta min tjej och de jag känner lite, men tjejfotboll är absolut inte stort här i Brasilien, här är det storlagen bland männen som gäller och det går matcher nästan dygnet runt på tv. Jag var imponerad av Sverige, men här verkade de inte bry sig så mycket.

"Inte gillat OS"

Han säger att motståndet mot att Brasilien arrangerat sommar-OS har varit stort. För bara två år sedan arrangerades Fotbolls-VM i landet. 

– Gemene man i Brasilien har inte gillat OS. Man har sett det som slöseri med pengar, men de är så vana vid det här, att de blir snuvade på pengar. Inför valen utlovas sjukhus, skolor och vägar, men så blir det ingenting av det. Det är väl som med politiker överlag, bara att de är mer korrumperade här än i Sverige.

Hur har protesterna märkts av?

– Det var mer under fotbolls-VM, faktiskt. Nu har det varit stort också, men mer svenskt, man har knutit näven i fickan och många har definitivt inte gillat det. Man har sagt att man hoppas att OS-facklan blir ny president eller borgmästare. För vart den än går, så blir det nya vägar, målat och uppfräschat. För två, tre veckors sportande så har det byggts extremt mycket och det sticker så klart i folks ögon. Samtidigt är man väldigt vana vid korruption i Brasilien, det är inget konstigt med korruption här, till och med Dilma (Rousseff, presidenten) har ju blivit avsatt för ett tag sedan anklagad för korruption. 

Oro i luften

Det finns en oro i luften för vad som ska hända efter OS, säger Lars Rydén. Han är också lite orolig för hur det ska bli. 

– Det är en massa yrkesgrupper som inte har fått sin lön på flera månader och lönerna är redan låga här. En vanlig arbetarlön ligger på 2 100 svenska kronor i månaden och då är exempelvis mjölk dyrare här än i Sverige. Man har verkligen lagt alla pengar på OS, så en oro finns det absolut och det är redan lite kris med fallande bostadspriser och ökad arbetslöshet. Det känns som att en riktig ekonomisk kris är på väg, det blev inte någon riktig kris här 2008 som i Europa, då man har så höga importskatter och främjar inhemsk produktion. Det är inte säkert att det händer något, men det finns en stor oro för ekonomin. 

Mycket har hänt

Samtidigt tycker han att mycket har hänt med staden sedan han kom dit för första gången vid nyårsskiftet 2003/2004. 

– Det är enorma förändringar. Då var det som att gå 20 år bakåt i Sverige ungefär. Till exempel kunde man köra bil hur full som helst utan några kontroller eller regler och det var inget krav på bilbarnstol med mera. Sedan har det kommit en massa nya lagar under årens gång så landet har blivit mer likt Europa regelmässigt. Det är ju en väldigt stor kriminalitet och de flesta har exempelvis blivit rånade någon gång, dock inte jag. I området där jag bor gick några gatlyktor sönder för ett tag sedan. Då passade milisen från grannkommunen på att dumpa tre lik inom två månader, så det händer en hel del skit. 

– Men folk i allmänhet är verkligen jättetrevliga och öppna, här är det ingen som sitter hemma själv och kollar på tv, det är alltid fullt med folk på gatorna nästan dygnet runt så det finns absolut två sidor av den här staden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt