Annons:

79 vårdplatser stängs temporärt i Kalmar län

34 vårdplatser stängs temporärt vid Västerviks sjukhus. Foto: Landstinget

79 vårdplatser stängs temporärt i Kalmar län

Landstinget i Kalmar län stänger temporärt ned 79 vårdplatser. För Västerviks sjukhus innebär det att vårdplatserna minskar med 34 stycken. – Hälso- och sjukvårdsförvaltningens temporära åtgärd är nödvändig utifrån bemanningssituationen. Det är samtidigt viktigt att peka på att uppdragen som ligger på de tre sjukhusen inte har förändrats, säger landstingsdirektör Krister Björkegren.

Annons:

Dagens Vimmerby har tidigare skrivit om att Landstinget i Kalmar län bestämt sig för att förlänga sommarstängningen av ett antal vårdplatser. Nu står står det klart att det handlar om 79 platser som kommer att fortsätta hållas stängda på länets tre sjukhus. Västerviks sjukhus drabbas värst med 34 platser, i Kalmar minskas platserna med 30 och i Oskarshamn med 15. 

Under sommarperioden har totalt 150 vårdplatser av cirka 600 varit stängda vid länets tre sjukhus. Bristen på sjuksköterskor och det ökade beroendet av hyrbolag ligger bakom beslutet att låta 79 av dessa platser förbli stängda ytterligare en tid samtidigt som sjukhusen återgår till normal verksamhet efter sommaren.

Fler vårdplatser än i riket

Förlängningen gäller oktober ut. 

– Vi kommer att följa utvecklingen dagligen och löpande utvärdera åtgärderna för att möta de behov som finns. Antalet platser det gäller är inte definitivt. Det kan bli färre, de närmaste veckornas dialog får utvisa det. Vår bedömning är att vi kan bedriva verksamheten med samma goda kvalitet som tidigare, säger Ragnhild Holmberg.

I jämförelse med övriga Sverige har sjukvården i Kalmar län fler vårdplatser i förhållande till folkmängden än genomsnittet för landet. Kalmar län har 2,32 vårdplatser per 1000 invånare jämfört med genomsnittet på 2,05.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt