Annons:

ÖPPNAR REGLERINGSFÖRETAGET LUCKORNA?

Yxern kan sjunka en meter till och snart kan regleringen helt upphöra. Foto: Tino Åberg

ÖPPNAR REGLERINGSFÖRETAGET LUCKORNA?

Enligt domen från 1938 ska Yxerns Regleringsföretag öppna dammluckorna helt om vattennivån understiger 90,05 meter. Det tror de flesta att den snart gör – men Regleringsföretaget vet inte hur de ska hantera frågan.

Annons:

Det är kanske den största märkligheten av alla i den uråldriga domen för tappningen av Yxern: om vattennivån sjunker dramatiskt, ja, då ska faktiskt regleringen helt upphävas och vattnet flöda rakt ut.

Mycket snart kan Yxern vara där. I dag ligger vattennivån på cirka 90,3 meter över havet. När den går under 90,05 meter ska dammluckorna öppnas helt enligt domen.

Vad som händer då vet inte ens Regleringsföretaget.

– Jag kan inte svara på det ännu. Vi håller på och utreder vad avsikten var med domen. Den enkla tolkningen är att man ska dra upp luckorna, men vi vet inte hur vi ska tolka det ännu, säger Regleringsföretagets ordförande Ola Palmqvist.

Vilka andra tolkningar kan man göra?

– Jag vet inte om jag vill spekulera i det förrän jag har mer kött på benen. Läser man domen ska luckorna vara fullt öppna om nivån går under 90,05 och det innebär att tappningen blir högre än 0,8 kubikmeter. För mig låter det väldigt ologiskt att meningen med domen är att tappningen ska öka om vattennivån sjunker.

 "Inget som jag kan delge"

Tröskeln ligger på 88,98 meter. Lägre än så kan inte sjön tappas – men ytterligare en dryg meters sänkning skulle förstås öka förödelsen ytterligare. Hur snabbt vattnet når den nivån om luckorna öppnas vet inte Ola Palmqvist.

– Vi försöker utreda för att förstå vad effekterna blir, men jag har inget som jag kan delge dig i dag.

Tror du att nivån kommer sjunka under 90,05?

– Vad jag tror är inte så intressant, men fortsätter den här utvecklingen så kommer den göra det. Det beror på väderomständigheterna och hur mycket regn vi får. Vi gör bedömningen att det finns en risk för det och därför tittar vi på frågan. Jag skulle gärna ha konkreta svar, men vi måste skaffa oss en egen bild.

När kommer er utredning vara klar?

– Innan vi passerar 90,05 meter.

Är det ett lagbrott om ni väljer att inte dra upp luckorna?

– Jag har ingen uppfattning om det.

Om det skulle vara ett lagbrott, är ni då beredda att bryta mot domen?

– Jag kan inte svara på den frågan. Vi har en dom och vi försöker tolka den på det sätt som den är. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt