Annons:

Studie: Bra för minnet att vakta barnbarnen

Tycker du om att ta hand om dina barnbarn? Då kan du bli en vinnare. Enligt en ny studie kan nämligen umgänge med de små förebygga alzheimer. – Generellt är aktivitet viktigt, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik och alzheimerforskare till Aftonbladet.

Annons:

Det är forskare i Australien som har studerat 180 kvinnor som passerat klimakteriet. Studien visade att de som ägnar en dag i veckan åt att ta hand om sina barns barn löper mindre risk att utveckla alzheimer och andra demenssjukdomar, skriver Aftonbladet. De äldre som satt barnvakt vid vissa tillfällen uppvisade starkare minnes- och kognitiva förmågor.

I samma studie framgår också att man bör umgås med barnbarnen i rimliga doser. Ägnar man fem dagar eller mer med barnbarnen i veckan, så ökar i stället riskerna för så kallade neurodegenerativa sjukdomar, som exempelvis parkinson.

Den australiensiska studien är den första som undersöker kopplingen mellan livet som mor- eller farförälder och demenssjukdomar, skriver sajten alzheimers.net.

Aktivitet viktigt

Sambandet som studien lyfter fram är inte helt klarlagt, men enligt Bengt Winblad, professor i geriatrik och alzheimerforskare, är det allmänt känt att all stimulans, gärna i form av sociala aktiviteter, är bra. 

– Generellt är aktivitet viktigt. Det är utmärkt att man har aktiviteter och inriktar det tidigt i livet, säger han till Aftonbladet. 

De som flitigast umgås med sina barnbarn har inte bara chans att förebygga alzheimer. Studier visar också att de löper mindre risk att drabbas av depressioner och dessutom lever längre än andra.

Fråga

Brukar du träffa dina barnbarn?

Ja! Var eviga dag!
Ett par gånger i veckan.
Ibland.
Allt för sällan, tyvärr.
Jag vill inte träffa mina barnbarn.
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt