Annons:

Natheas uppmaning – "Sluta använda såna ord!"

För två år sedan startade Nathea Anemyr Rocka sockorna-kampanjen för att hylla sin syster med Downs syndrom. På sitt populära Facebook-konto uppmanar nu Nathea människor att sluta använda ord som nedvärderar personer med funktionsnedsättning.

Annons:

Nathea Anemyr, 11, blev årets Vimmerbybo 2015. En utmärkelse den yngsta pristagaren fick ta emot på Vimmerbygalan. Hon blev det för sitt arbete för att få upp frågan om hur människor med Downs syndrom behandlas. 

Natheas storasyster, Noelle Anemyr, har nämligen Downs syndrom. Hennes initativ Rocka sockorna har uppmärksammats över hela landet. 

På sin populära Facebook-sida sprider nu Nathea Anemyr en ny uppmaning till det svenska folket. Hon har tröttnat på hur människor pratar om hennes syster och andra. 

"Sprid kärlek inte fördommar!! Jag startade Rocka Sockorna kampanjen för 2 år sedan. Jag blir förvånad över att det finns så många vuxna som säger funkofobi orden eller inte reagerar när någon annan säger det. Att säga dessa ord är lika illa som rasistiska ord!!!!! Varför verkar folk "normalisera" funkofobi orden och tycka att det inte är så "farligt"? Min älskade syster på bilden är just det vissa kallar "mongo". Om något så borde ordet vara en komplimang istället för ett elakt ord. Jag vill rikta ett speciellt tack till Jocke o Jonna som slutat använda orden i sina pranks efter jag skrev ett inlägg. Snälla dela för att fler ska förstå. /Nathea", skriver Nathea Anemyr på sin Facebook. 

Med "Jocke o Jonna" syftar Nathea på "Jockiboi och Jonna", som är kända från bland annat Youtube och tv-serien "I nöd och lust".

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt