Annons:

MILJONSMÄLLEN FÖR VIMMERBY SKJUTS FRAM

Vimmerby kommuns miljonsmäll flyttas fram ett halvår efter nytt besked från regeringen i dag. Foto: Jakob Karlsson

MILJONSMÄLLEN FÖR VIMMERBY SKJUTS FRAM

Förra veckan berättade Dagens Vimmerby att de nya ersättningarna för ensamkommande barn kan leda till ökade kostnader på 17 miljoner kronor. Alldeles nyss meddelade regeringen att införandet av de nya ersättningsnivåerna skjuts fram.

Annons:

Staten finansieras kommunernas mottagande av ensamkommande barn. Bland annat ska nivån per dygn minskas från 1 900 kronor till 1 350 kronor. Beslutet hade inneburit ökade kostnader på 17 miljoner kronor för Vimmerby kommun. 

Tanken var att de nya nivåerna skulle införas i januari – men så blir det inte. På en presskonferens meddelade regeringen i dag att de nya nivåerna skjuts fram till juli månad 2017. 

– Det är bra att regeringen skjuter fram införandet av det nya ersättningssystemet. Det har vi och kommunerna arbetat för. Nu får kommunerna större möjligheter att hinna ställa om sina verksamheter så att de barn och unga som flytt till Sverige från andra länder kan få ett bra mottagande, säger SKL:s ordförande Lena Micko i ett pressmeddelande. 

"Fortsatt dialog"

De nya nivåerna kommer dock ligga fast och det är SKL mycket kritiska till. Intresseorganisationen bedömer att den faktiska kostnaden för kommunerna ligger på 1 700 kronor. 

– Vi förväntar oss dock fortsatt dialog med regeringen om ersättningarna fram tills att det nya systemet träder i kraft. Flyktingpolitiken är ett statligt ansvar, och det innebär att kommunerna ska få full täckning för sina kostnader, säger Lena Micko.

Under pressträffen motiverade finansministern Magdalena Andersson de nya nivåerna med att "det system som vi har i dag totalt saknar kostnadskontroll". 

45 000 ungdomar berörs

Enligt SKL innebär den nya nivån att en kommun med 100 ensamkommande barn i HVB-hem gör ett underskott på 13 miljoner kronor per år med de nya reglerna. Regeringen vill att fler barn och unga i framtiden ska tas emot i stödboenden, vilket är ett enklare och billigare form av boende. 

De statliga ersättningarna gäller till och med att en person fyller 21 år. Regeringen räknar med att 45 000 ensamkommande omfattas av systemet under 2017 och 65 500 året efter det. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt