Annons:

Berglund: ”Tror att det räcker”

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) tror att kommunen hinner ställa om verksamheten. Foto: Simon Henriksson

Berglund: ”Tror att det räcker”

Kommunernas lägre ersättning för ensamkommande barn flyttas fram ett halvår. Socialnämndens ordförande Eva Berglund välkomnar beskedet. – Jag är mycket tacksam för det, säger hon.

Annons:

Kommunerna har varit mycket kritiska mot det nya ersättningssystemet för ensamkommande barn. Den statliga ersättningen för barn i HVB-hem ska sänkas från 1 900 kronor per dygn till 1 350 kronor. 

För Vimmerby kommun hade förändringen betytt minskade intäkter på 17 miljoner kronor under nästa år. I dag kom ett välkommet besked: de nya nivåerna skjuts fram till den 1 juli.

– Det ser jag positivt på. Det är klart att det inte är jätteenkelt att ställa om verksamheten på tre-fyra månader, men det känns betydligt bättre, säger Eva Berglund (S).

Vad betyder det ekonomiskt?

– Det ger oss ett halvårs lindring, men vi kan inte ställa om verksamheten sista dagen innan de nya ersättningarna införs, utan det arbetet måste påbörjas nu.  

Tittar på förändringar

Vilka förändringar som är aktuella i Vimmerby är ännu inte klart.  

– Det är ett arbete som börjar nu så jag har ingen aning.

Vilka alternativ finns?

– På något sätt måste vi ställa om verksamheten utifrån de riktlinjer som besluten ger. Vad det innebär får arbetet som nu påbörjas utvisa.

Olika boenden

Regeringens förhoppning är att fler ensamkommande barn kan placeras i stödboende i stället för HVB-hem, där kraven på bemanning inte är lika stora.  

– I ett stödboende behöver du inte ha personal där kontinuerligt, det är väl det som är skillnaden. Det är personalen som kostar.

Hur mycket skiljer det i kostnad?

– Det har jag inte en aning om.

Stödboende är till för barn mellan 16-20 år. För att barn mellan 16-17 år ska kunna placeras i ett stödboende ska det finnas särskilda skäl, vilket avgörs av socialnämnden. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt