Annons:

BESKEDET: LUCKORNA KOMMER ÖPPNAS HELT

I mitten av september tror Regleringsföretaget att luckorna kommer att öppnas helt och utflödet flerdubblas. Foto: Tino Åberg

BESKEDET: LUCKORNA KOMMER ÖPPNAS HELT

Om vattennivån i Yxern understiger 90,05 meter kommer Regleringsföretaget att öppna luckorna helt. Det meddelar Tekniska verkens advokat Mikael Westin i en hemställan till Länsstyrelsen.

Annons:

Dagens Vimmerby har skrivit flera artiklar om den enorma fara som den redan katastrofartade sjön Yxern riskerar att drabbas av. Vattennivån är nu nere på 90,25 meter och sjunker den två decimeter till ska Regleringsföretaget upphöra med regleringen av sjön och låta vattnet flöda fritt.

En sådan utveckling skulle troligen tömma Yxern enormt snabbt och ta sjön till tröskelnivån på 88,98 meter. Regleringsföretaget har tidigare vacklat om man kommer att öppna luckorna eller inte – men beskedet till Länsstyrelsen är solklart: når Yxern 90,05 meter öppnas luckorna.

Mitten av september

I en hemställan till Länsstyrelsen skriver advokaten Mikael Westin att den nivån troligen kommer att nås i mitten av september. Det enda hoppet är riklig mängd nederbörd.

I dag töms sjön med 0,8 kubikmeter per sekund – men det är ingenting mot den mängd som kommer forsa ut från sjön om luckorna öppnas. Så här skriver Westin: ”Våra beräkningar ger att flödet ut ur sjön, om alla luckor öppnas, momentant kommer att flerdubblas för att sedan långsamt avta i takt med att nivån i sjön sjunker”.

Ingen risk för skada

Att fortsätta regleringen verkar inte aktuellt. Westin menar att Regleringsföretaget är bundna att dra luckorna med hänsyn till domen – och ser inte att någon risk för skada på människor, hälsa eller egendom föreligger.

Däremot ser man en allmän, negativ påverkan på miljön – och menar att det är upp till Länsstyrelsen att vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra allvarlig miljöskada.

”Konstruktiv dialog”

Dagens Vimmerby har varit i kontakt med miljöchefen på Länsstyrelsen Eva Brynolf. Hon bad om att få frågor på mejl, men besvarade DV:s fem frågor så här:

– Det jag har att säga är att Länsstyrelsen för en konstruktiv dialog med Regleringsföretaget kring flertalet av dom här frågorna.

Frågorna DV ställde var följande:

  • Hur ser du på Regleringsföretagets besked om att man kommer att dra upp luckorna?
  • Vad tror du att en sådan utveckling betyder för sjön och djurlivet?
  • Regleringsföretaget vill att Länsstyrelsen ska vidta åtgärder. Vad kan ni göra?
  • Kan ni stoppa Regleringsföretaget från att öppna luckorna?

Hur Regleringsföretagets ordförande Ola Palmqvist ser på frågan återkommer DV med under morgondagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt