Annons:

TINO KAN BLI ÅRETS MILJÖHJÄLTE

Yxern-vännen Tino Åberg kan bli årets miljöhjälte. Foto: Jakob Karlsson

TINO KAN BLI ÅRETS MILJÖHJÄLTE

Tino Åberg är sjön Yxerns starkaste röst. Nu har han chans att bli Årets Miljöhjälte på Svenska Hjältar-galan. – Det känns jätteroligt, säger han.

Annons:

År ut och år in kämpar Tino Åberg för sjön Yxern. Den grupp om sjön som startades på Facebook för flera år sedan har i dag över 800 medlemmar – och var Tino än går pratar folk om Yxern.

Nu har han chansen att bli årets miljöhjälte. Priset delas ut av Världsnaturfonden, WWF, i samarbete med Aftonbladet och TV4, på den tv-sända galan Svenska Hjältar. På fredag kommer Aftonbladet till Yxern för att göra ett inslag med miljökämpen.

– Det var jätteroligt, men det viktigaste för mig är att Yxern får synas högst upp på anteckningstavlan. Ju fler som får veta om hur det ser ut i sjön desto bättre.

"Riktigt tagen" 

Hur många som är nominerade har han ännu inte fått veta och inte heller hur urvalsproceduren görs.

– Jag har inte en aning om hur många som har chans att vinna, men jag är skitglad bara för att vara med i det första steget. Hur långt det räcker vet jag inte.

När Aftonbladets reporter ringde och berättade nyheten blev Tino ställd.

– Jag trodde att det var ett practical joke, men när jag förstod att det var sant blev jag riktigt tagen.

 "Skulle skämmas"

Åberg tror att utmärkelsen skulle kunna förbättra läget för sjön.

– Skulle jag sitta i tv-soffan och ha ett företag som gör så här skulle jag skämmas. Jag skulle inte sova gott om nätterna och jag skulle ligga lågt med att företaget har en miljöprofil.

Situationen för Yxern är värre än någonsin. Åberg tror att den mediala uppmärksamheten i sommar är en förklaring till att han blivit nominerad.

– När jag gick in i det här och startade Facebook-gruppen ville jag med bilder visa vad regleringen gör med sjön och jag har hållit på några år nu. I sommar har jag varit mycket i media och nu är det en del möten. Det pratas ändå om Yxern och frågan drivs framåt, men tyvärr har vi inte lyckats stoppa galenskapen ännu.

Vad tror du krävs för att hitta en långsiktig lösning?  

– Vimmerby och Västerviks kommun måste presentera en lösning på hur man vill ha det. Jag tycker att man ska lägga fram ett färdigt dokument och man måste presentera hela ärendet och förklara vad åtgärderna får för konsekvenser. Men det måste till en attitydförändring hos verksamhetsutövaren och så länge Tekniska verken lyssnar på sin advokat kommer vi inte en meter åt något håll. I Östergötland höll de på och förhalade i tio år när Länsstyrelsen ville förändra tappningen med 500 liter i sekunden för öringens skull… 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt