Annons:

Vimmerby långt ned i ranking av jämställdhet

SKL:s ranking av landets kommuner när det gäller jämställdhet blev ingen hit för Vimmerby kommun. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerby långt ned i ranking av jämställdhet

För första gången någonsin rankar SKL jämställdheten i landets kommuner och landsting. Listan är ingen rolig läsning för Vimmerby som hamnar på plats 253 av landets 290 kommuner.

Annons:

För första gången presenterar Sveriges Kommuner och Landsting en öppen jämförelse av jämställdheten i landets kommuner. Rapporten tittar på utfall uppdelat på kön inom många olika områden och visar könsskillnader till både kvinnors och mäns nackdel.

Ju mer lika utfallen är för män och kvinnor i en kategori desto bättre ranking.

– Jämställdhet är både en rättighet för våra invånare och en fråga om kvalitet och effektivitet i våra verksamheter. Med Öppna jämförelser Jämställdhet får våra medlemmar en konkret möjlighet att se hur de ligger till i förhållande till varandra, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Mer makt och högre lön

Generellt visar jämförelsen att män dominerar i den politiska toppen i kommuner och landsting/regioner, att män har högre löner och arbetar heltid i större utsträckning än kvinnor.

Kvinnor lyckas bättre i skolan, men har lägre löner, sämre psykisk hälsa och är mer sjukskrivna.

Totalt har SKL använt sig av 23 nyckeltal i sin ranking. För Vimmerby slutar det alltså med en tämligen usel placering. 253 av 290 kommuner är knappast något att stoltsera med.

Högt upp inom politiken

Vimmerby hamnar högt upp inom ett område och det är politiken.

Med 1,23 män på 1 kvinna i fullmäktige och 1,2 manliga avhopp från fullmäktige på 1 kvinnligt kommer kommunen på 41:a plats i den kategorin.

Värre ser det ut när SKL rankar kommunerna som arbetsgivare. 84,9 procent av de anställda i Vimmerby kommun är kvinnor, vilket ger en rankingplats på 244. Det går 2,48 procent kvinnlig sjukfrånvaro på 1 procent manlig (246), männens medianlön är 1 639 kronor högre per månad (233) och när det gäller heltidsanställningar hamnar Vimmerby på plats 261.

Totalt hamnar Vimmerby på plats 248 när det gäller kategorin arbetsgivare.

Fler män i behov av försörjningsstöd

När det gäller utbildning blir det plats 254 för Vimmerby. Det beror på att flickor är bättre än pojkar på svenska, att bara 6,7 procent av pojkarna söker kvinnodominerade yrkesprogram och att det är klart fler kvinnor i åldern 17-24 som varken jobbar eller studerar.

Det går 1,84 manliga deltagartillfällen inom idrotten i ålder 7-20 år på 1 kvinnligt och 67 procent av de aktiva låntagarna på bibioteket är kvinnor. När det gäller långvarigt ekonomiskt bistånd går det 2,80 manliga på 1 kvinnligt.

Summa summarum hamnar Vimmerby på plats 253. Minst jämställt i Sverige är Ödeshög. Mest jämställt? Det är Stockholms kommun. Grannen i söder, Hultsfred, hamnar på plats 193. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt