Annons:

Slår larm: Glesbygden kan tappa var tredje invånare på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingens rapport visar att en tredjedel av befolkningen i arbetsför ålder kan försvinna från glesbygden. Foto: Simon Henriksson

Slår larm: Glesbygden kan tappa var tredje invånare på arbetsmarknaden

Små och medelstora kommuner kommer få allt större brist på arbetskraft under de närmaste 15 åren. Det visar en rapport som Arbetsförmedlingen tagit fram.

Annons:

I dag släppte Arbetsförmedlingen en ny rapport om globaliseringens påverkan på det svenska samhället. Under 2000-talet har globaliseringen stärkts, vilket medfört en ökad internationell konkurrens, ökad specialisering och ökat handelsbyte. En följd av utvecklingen är en allt snabbare urbanisering. 

Arbetsförmedlingen spår att trenden kommer att förstärkas fram till 2030 – och tror att gledbygden kan tappa en tredjedel av befolkningen som är i arbetsför ålder jämfört med år 2000.

"Mycket stora"

Bristen på arbetskraft kan leda till både minskad sysselsättning och ytterligare befolkningsnedgång. 

– Det blir ännu svårare för mindre kommuner att bryta en trend av minskad befolkning och sjunkande sysselsättning, eftersom tillgången på utbildad arbetskraft blir för låg. Rekryteringsproblemen kan samtidigt bli mycket stora inom vård och omsorg säger Torbjörn Israelsson, utredare på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

"En stor utmaning"

En potential som Arbetsförmedlingen pekar på är inflyttningen av utrikes födda och integrationen av dem på den lokala arbetsmarknaden. Sedan början av 1990-talet har nio av tio utrikesfödda fått jobb i större städer. 

Arbetsförmedlingen föreslår en rad åtgärder i sin rapport. Det handlar bland annat om att stimulera den geografiska och yrkesmässiga rörligheten på arbetsmarknaden, bättre anpassa utbildningarna för ungdomar och vuxna efter arbetsmarknaden och få fler utrikes födda att stanna på mindre orter.

– Att matcha utbildad arbetskraft till jobb i mindre och medelstora kommuner blir en stor utmaning. För att lösa detta behövs gemensamma insatser från utbildningsväsendet, arbetsmarknadspolitiken och näringspolitiken, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt