Annons:

Förälder: Hoten som våra barn får utstå är inte acceptabla

Enligt en förälder utsätter äldre barn yngre barn för kränkningar vid fotbollsplanen på Vimarskolan. Foto: Vimmerby kommun

Förälder: Hoten som våra barn får utstå är inte acceptabla

Kommunen har fått in ett klagomål om situationen på skolgården vid Vimarskolan. Barnen i förskoleklassen ska ha trakasserats av äldre barn, enligt klagomålet. – Det är bra med åsikter, men även vuxna kan ha svårt att samsas vid en fotbollsplan, säger rektorn Pernilla Begu.

Annons:

Klagomålet skickades in den 21 september. Föräldern skriver bland annat så här: ”Hoten som våra F1:or får utstå är inte acceptabla”. Ett uttryck som ska ha riktats mot barnen är ”jävla idioter”. 

Konflikten ska gälla tillgången till fotbollsplan och äldre barn ska ha velat att yngre barn ska gå därifrån och hotat med stryk om de skvallrar för skolpersonalen.

– Det händer att såna här klagomål kommer in och det är viktigt att vi lyssnar och tar tag i det. Det har funnits ett schema för fotbollsplanen som har förändrats, men det har inte varit tydligt för eleverna vad som gäller. Äldre elever har spelat fotboll när F1-klassen ansett att det har varit deras tur, säger Pernilla Begu.

Hur ser du på de kränkningar som föräldern uppger att barnen fått utstå? 

– Såna ord är inte okej. Det är nolltolerans mot kränkningar som gäller. Det innebär inte att såna ord inte sägs, i verksamheter där många människor möts kan dumheter förekomma, men vi måste agera för att det inte ska hända igen. Jag började som rektor på låg- och mellanstadiet det här läsåret och har haft en genomgång med personalen om hur likabehandlingsarbetet ska fungera. Vi har skollagen att rätta oss efter.

Vill se större ansvar

Föräldern vill att pedagogerna ska ta ett större ansvar för vad som händer på skolgården och hjälpa barnen att lösa konflikter.

– Jag har fört ett samtal med pedagogerna om hur aktiv man ska vara som rastvakt. Det är inte okej att vara rastvakt samtidigt som man umgås med sina kollegor. Man ska vara en aktiv pedagog, det ingår i arbetet. Barnen ska känna trivsel och trygghet, både under lektionerna och på skolgården. 

Delar du förälderns bild om att pedagogerna ska vara mer aktiva på skolgården? 

– Det kan jag inte uttala mig om, utan det måste jag lyfta med pedagogerna. 

Har ni haft några samtal med de drabbade eleverna?

– Jag törs inte säga om det är genomfört eller är på gång. Lärarna måste ha lite tid på sig att gneomföra det här och dokumentera. Det brukar ta lite tid.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt