Annons:

KLART: VÅRDPLATSERNA HÅLLS STÄNGDA ÅRET UT

I dag beslutade majoritetspartierna att de stängda vårdplatserna ska förbli stängda året ut. Foto: Landstinget

KLART: VÅRDPLATSERNA HÅLLS STÄNGDA ÅRET UT

I dag beslutade majoriteten i landstinget att de 79 stängda vårdplatserna ska förbli stängda året ut. Landstingsstyrelsen var oenig i beslutet.

Annons:

Beslutet klubbades av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. 

Den borgerliga alliansen reserverade sig mot beslutet och krävde istället att verksamheten skulle återgå i normalläge och att de tillfälligt stängda vårdplatserna skulle återöppnas. Man ville också ha en utvärdering av stängningen av vårdplatserna inkluderande en analys av förkortade vårdtider, ekonomi, samt konsekvenser för primärvården och kommunernas äldreomsorg.

Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för ett eget förslag om att en konsekvensutredning av den förlängda sommarstängningar tas fram och att de stängda vårdplatserna öppnas åter senast 1 november.

Beläggning på 80 procent

Så här skriver landstinget om beslutet: 

"Den uppföljning som gjorts visar ingen märkbar ökning av beläggningen på länets sjukhus eller att det skulle förekommit fler överbeläggningar under september månad – då en del av sommarstängningarna fortsatte. Uppföljningen visar också att vården har varit och är patientsäker.

Däremot kvarstår problemen som föranledde beslutet om att anpassa antalet vårdplatser: brist på sjuksköterskor, beroende av bemanningsbolag och ökande kostnader.

Bedömningen som hälso- och sjukvårdsförvaltningen gjort är att med nuvarande nivå på antal vårdplatser bibehålls kvalitet och säkerhet. Genom daglig uppföljning och styrning kan även fortsättningsvis sjukhusen agera flexibelt och anpassa vårdplatsantalet efter beläggningssituationen.

I genomsnitt ligger beläggningen vid länets sjukhus på 80 procent, med vissa variationer under året och mellan sjukhusen. Landstinget är ett av de landsting i Sverige som har lägst antal överbeläggningar och utlokaliseringar."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt