Annons:

Verkets vd om hoten:

Tekniska verkens vd Anders Jonsson. Foto: Niklas Virsén/Tekniska verken

Verkets vd om hoten: "Stämningen har varit tuff"

Kritiken mot Tekniska verken och deras agerande i frågan om Yxern har varit massiv. Tjänstemän på verket har också fått ta emot hot. – Varje mejl innehållande hot är allvarligt, säger vd:n Anders Jonsson.

Annons:

Redan i går kunde SVT Nyheter Öst rapportera om att anställda på Tekniska Verken fått ta emot hotmejl. Det berättade verkets vd, Anders Jonsson, i en intervju med SVT. 

För Dagens Vimmerby utvecklar vd:n vad det är som har hänt. 

– Vi har fått en del ilskna mejl, en del inlägg på sociala medier och en del ilskna insändare, med diverse insinueringar. En eldig debatt innebär ju också att människor tar intryck av olika saker, man reagerar och de flesta reagerar med att debattera själva, söka mer information, bli förbannade eller glada. En del agerar snabbt med reptilhjärnan och tänker "den där" och skickar ett ilsket mejl. Jag tror inte att det är något specifikt för Tekniska verken, utan det handlar mer om ett hårdare klimat i samtalet. Sociala medier och mejl har blivit ett sånt forum, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken. 

Inte dödshot

Tekniska verken har diskuterat mejlen med sin egen säkerhetschef. Bolaget har också haft en dialog med polisen. 

– Man måste värdera sådana saker, handlar det om ett reellt hot eller om ett övertramp. Vi måste hjälpa våra medarbetare och har haft kontakt med säkerhetschefen.

Hur många hot det handlar om, vill inte Anders Jonsson säga.

– Det vill jag inte uttala mig och jag tycker heller inte att volymen är avgörande. Varje hotmejl är allvarligt. 

Handlar det om dödshot?

– Nej, inte dödshot. Det är inga hot som vi, tillsammans med säkerhetschefen, bedömt att vi har för avsikt att gå vidare med. Här handlar det snarare om att man reagerat med reptilhjärnan.

Vad har det stått i hoten?

– Det vill jag inte gå in på. 

"Varit tuff stämning"

I en debattartikel pekades Anders Jonsson ut som en vd som tar emot mutor. Det är också ett exempel, menar han. 

– Det uttrycktes insinuerande att jag tar emot mutor. Det är viktigt att förstå att en del människor kanske inte läser den tillrättaläggningen som gjordes. En del kanske tänker att den där jäkla vd:n föder journalister från sin innerficka, när det är fullständigt oförenligt med min ideologi att komma i närheten av det. Det finns alltid en människa bakom ett jobb och det måste man tänka på. 

Hur har stämningen varit på Tekniska verken under den här perioden? 

– Stämningen har om man tittar på hela problematiken kring Yxern varit tuff. Det har pågått länge och drabbat många människor och jag förstår de som bor runt omkring sjön och så, men vi känner att vi följer de lagar och förordningar som finns och känner en trygghet i det. Sedan hoppas jag naturligtvis att det ska bli massor av regn i höst. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt