Annons:

Så ser stiftet på uppgörelsen:

Vimmerby växer norrut efter uppgörelsen.

Så ser stiftet på uppgörelsen: "Måste finnas mervärde för båda parter"

Kommunen och Linköpings stift är nu överens om en uppgörelse. Enligt Bengt Palmqvist, kyrkans representant i förhandlingen, har man varit överens en tid.
– Det har hängt på om kommunen ska fatta beslutet eller inte, säger han.

Annons:

Under 2017 kunde inte Vimmerby kommun och Linköpings stift komma överens om ett markbyte. Kommunen har varit intresserad av mark i norra delen av staden och i gengäld har stiftet velat ha mark i Rumskulla. Nu står det klart att kommunen får 57 hektar mark norr om staden, som är värderad till 5,4 miljoner kronor. Samtidigt får stiftet 182,3 hektar i Rumskulla. Den marken har värderats till 12,7 miljoner kronor. 

– Jag vill inte gå in på detaljer, det får kommunen göra i så fall. Vi vill jämföra den här affären med alla andra affärer som vi gör med kommuner och kan inte gynna Vimmerby mindre eller mer än en grannkommun, men jag hoppas att vi kan komma överens. Kyrkan kan inte gynna ett pastorat framför ett annat, vi måste vurma om alla själar, sa Bengt Palmqvist, kyrkans representant i förhandlingen under 2017. 

Bengt Palmqvist säger i kväll att stiftet och kommunen varit överens en tid. 

– Jag har hört att de har skickat ett avtalsförslag som jag ska titta på det. Vi har varit överens om det här under ganska lång tid, men det har hängt på om kommunen ska fatta det här beslutet eller inte. Som jag har förstått har det rört sig om andra saker än själva markbytet, men nu tänker man alltså gå vidare i alla fall, säger han.

Vad känner stiftet kring uppgörelsen?

– Vi är nöjda med att kommunen verkar vara redo. Jag har inte så mycket mer att säga än att det är kul att de har bestämt sig. Vi har förhandlat lite, de fick lite mer mark än ursprungstanken och båda parter är nöjda. 

Värdet för er var större 2017. Vad gör att ni accepterar det här?

– Vi ville möta upp kommunen i det här och frågan har varit hur villig kommunen är att betala mer hektar för en hektar mark nära Vimmerby. Det förstår man givetvis att det är skillnad. Det är tomtmark det handlar om för kommunen. Är man i en förhandling så kommer det ett bud, man går hem och funderar, träffas igen och sedan pratar man igenom en del kompletteringar. Det kan gå några varv, innan man når en lösning, vilket vi nu har gjort. 

"Inga konstigheter"

Bengt Palmqvist menar att kommunen inledningsvis inte var intresserad av att byta något annat än en hektar mot en hektar.

– Då fanns inget mervärde för oss med tanke på den tomtuveckling som skulle kunna bli i Vimmerby. Båda parter ska känna ett mervärde och det hoppas jag också att de gör. Det är bättre att kommunen förvaltar exploateringsbar mark och att kyrkan förvaltar skogsmark. Det är vi bra på och så får kommunen göra det som man anser sig bra på.

Hur länge har ni varit överens?

– Det är svårt att säga. Vi har inte diskuterat så mycket det senaste året, utan det har hängt på andra praktiska saker. Kommunen har väl sina skäl för att fatta beslut i det här läget. Jag vet inte varför kommunen har väntat. 

Det finns inget avtal påskrivet ännu. 

– Det är inte bindande förrän namnteckningen är på plats. 

Ser du några hinder i det här läget?

– Inget hos oss. Är det så som vi har varit överens om verbalt så är det inga konstigheter. Jag tror att alla är nöjda och nu kan vi ta hand om respektive område på ett bra sätt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt