Annons:

Besvikelse i Pelarne:

Pelarnebon Rolf Ericsson är besviken eftersom han inte fått svar på de mejl han skickat.

Besvikelse i Pelarne: "Svagt att gå bakom ryggen"

Pelarne förskola kommer att stängas för gott. Planerna på en ekologisk förskola blir inte av. – Det är svagt av dem att inte svara på våra frågor, säger Pelarnebon Rolf Ericsson.

Annons:

Körsbärskullens förskola i Pelarne ingick i det paket som medborgarna röstade för att bevara i folkomröstningen i våras. 

Snart stod det dock klart att förskolan inte skulle kunna öppna igen eftersom föräldrarna redan före valet tvingats välja plats på en ny förskola. 

Sedan dess har förskolan legat i malpåse. Nu har BUN meddelat att man vill göra sig av med förskolan. Troligen ska den säljas. Det slutgiltiga beslutet tar kommunfullmäktige. 

– Vi har inget emot att de lägger ned när det finns skäl för det, vi är medvetna om det. Finns det inte elevunderlag så finns det inte, säger Rolf Ericsson, som varit med i en grupp för att bevara förskolan. 

"Vet inte hur många mejl vi skickat"

Det han och de andra vänder sig mot är att de inte fått några besked eller svar från kommunledningen i frågan. 

– Det är svagt av dem att gå bakom ryggen, det är ett lågvattenmärke. Vi skickade en lista med frågor vi ville ha svar på och jag vet inte hur många mejl vi har skickat. Vi är inte emot att de lägger ned skolan om de ska sälja den, men vi har väntat och väntat på svar på våra frågor. Det är praktiska frågor om vad som händer med skolan. Vi har haft årsmöten och frågesport där. Vi har nyttjat gymnastiksalen. Hur blir det med uppvärmning? Vi förstår att man inte kan värma upp en tom skollokal, men vi har ingen annan lokal att vara i. Kan man värma upp en del? Det är det sista vi har i Pelarne, säger Rolf Ericsson. 

Skolan uppfördes 1949. 59 år senare stängdes skolan i Pelarne.

– Vi tycker att den är ganska modern, den är fräsch och fin och det finns matsal och så. Vi har inte gett upp än, vi hoppas på att få svar om vad som händer i vinter. Det är ju oljeuppvärmning och det är inte försvarbart. Det är en massa miljoner som kommunen bränt upp i onödan. Vi har velat göra en energideklaration. 

"Visades inget intresse"

Förra hösten föreslog Johanna Karlsson, som bor i Pelarne, att göra en ekologisk förskola på orten. Det rönte stort intresse. Föräldrar till cirka 30 barn skrev under en namninsamling som lämnades till kommunalråden.

– Men det visades inget intresse för det. Jag kan tycka att de borde ha oss som remissinstans. 2018 kunde det blivit en ekologisk förskola, en nisch för Astrid Lindgrens hembygd och Vimmerby. Det fanns intresse för barn från Storebro, Mariannelund och Vimmerby för en ekologisk förskola. Men det verkar inte finnas något intresse för en ekologisk förskola. Det är ändå inte mer än en mil till Pelarne från Vimmerby. 

Kan ni ta över skolbyggnaden?

– Nej, det är inte aktuellt. Vi är för få för det i Pelarne. 

Vad tror du om möjligheterna att sälja skolan?

– Det är inte lätt att bygga om till bostäder eller invandrarförläggning, det är stora klassrum. Kanske kontorsverksamhet. 

Senare under lördagen kan ni ta del av hur Helen Nilsson (S) ser på kritiken.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt