Annons:

VEMAB överskred gränsvärdet med 240 procent

Reningsverket i Vimmerby överskred gränsvärdet kraftigt under 2015. Foto: VEMAB

VEMAB överskred gränsvärdet med 240 procent

VEMAB har rätt att släppa ut 10 mg BOD-ämnen per liter. Snittet under 2015 låg på hela 34. Det innebär att gränsvärdet överskreds med 240 procent.

Annons:

I veckan lämnade Länsstyrelsen in en åtalsanmälan mot Vimmerby Energi & Miljö AB. Anledningen är att reningsverket släppt ut för mycket BOD-ämnen, vilket är ett ungefärligt mått på föroreningar och bidrar till försurning i vattendragen.

Reningsverket i Vimmerby har enligt tillståndet rätt att släppa ut 10 mg BOD-ämnen/l. Det var man inte i närheten av 2015. VEMAB släppte ut 34 mg/l och i veckan åtalsanmäldes VEMAB av Länsstyrelsen.

Inte första gången

Samma sak hände även 2014 och 2011.

– Vi får se vad åklagaren kommer fram till, hittills har vi inte hört något om anmälan som gällde 2014, säger före detta VA-chefen Göran Nilsson. 

Skälet till överskridandet är det åsknedslag som slog ut reaktor 2014.

– Det går inte att ordna en sådan sak på en kafferast . Först var vi tvungna att bygga om och sedan tar det tre månader innan anläggningen fungerar som den ska. Det handlar om kemiska processer.

Ska bygga om

VEMAB har fått kritik från Länsstyrelsen för anläggningen och ska bygga om Reningsverket. Målet är att få två parallella linjer in i Reningsverket.

– Som det är nu så är det väldigt känsligt. Om förbehandlingen inte fungerar så orkar inte Reningsverket att bearbeta allting. Nu ska vi få ett redundant system där vi tar industriernas avloppsvatten i ett spår.

Räcker det?

– Det kommer i alla fall bli mindre känsligt, men det kostar också mycket pengar.

I år ska utsläppen från Reningsverket än så länge ligga klart under gränsnivån. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt