Annons:

Nathea skickar strumpor till nyfödda med Downs syndrom

Nathea Anemyr och syrran Noelle Anemyr omgärdade av strumpor.

Nathea skickar strumpor till nyfödda med Downs syndrom

Tolvåriga Nathea Anemyrs engagemang bara fortsätter. Nu skickar förra årets Vimmerbybo ut strumpor till alla nyfödda barn – som har diagnosen Downs syndrom. – Alla barn ska känna sig välkomna och lika mycket värda och liksom att det ska värma i familjen, säger Nathea till Sveriges Radio.

Annons:

Nathea Anemyr blev känd hos stora delar av det svenska folket när hon startade initiativet "Rocka sockorna" för att hylla sin syster Noelle, som har diagnosen Downs syndrom. 

Hennes initiativ blev rikskänt och mängder av svenskar drog på sig olikfärgade strumpor för att hylla att människor är olika. 

2015 blev hon också "Årets Vimmerbybo", den klart yngsta någonsin. 

Nu satsar Nathea Anemyr, som alltså bara är tolv år gammal, på att ge alla familjer som fått ett barn med Downs syndrom en present. Alla familjer som fått ett barn med Downs syndrom ska få strumpor.

Strumporna har olika färger för höger och vänster fot och ska skickas ut som en symbol för att visa att annorlunda är bra och okej. 

– Jo det är för att det är inget fel med att vara annorlunda. Alla barn ska känna sig välkomna och lika mycket värda och liksom att det ska värma i familjen, säger Nathea Anemyr till Sveriges Radio. 

"Blir glada"

Det är frivilliga personer som stickar sockorna och Nathea får också hjälp av Svenska Downföreningen. Familjer som vill kan ge sin adress till föreningen och sedan skickar de den informationen vidare till Nathea. 

Omkring 150 barn föds med Downs syndrom varje år i Sverige. 

Till Sveriges Radio säger Nathea att hon tror att det känns bra att få ett strumppaket.

– En del blir väldigt oroliga, liksom egentligen undrar vad Downs syndrom är. De blir chockade först i början för att de tycker att de är annorlunda och de tror att det är något farligt att ha ett barn med Downs syndrom, men det är det absolut inte, säger Nathea.

Hittills har de familjer som fått strumpor blivit glada, säger hon.

– Ja, de skriver: Åh tack så jättemycket för de här fina sockorna, det värmer och så där, de blir glada över det, säger Nathea Anemyr. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt