Annons:

Fått kämpa hårt med snön:

Mängder av snö har fallit under helgen och Vimmerby kommun har haft fullt upp med att röja på gator och vägar. Foto: Vimmerby kommun

Fått kämpa hårt med snön: "Klarat det förvånansvärt bra"

Över en natt blev det vinter i stora delar av södra Sverige. Vimmerby fick stora mängder snö och kommunen har haft fullt upp med att röja och halkbekämpa. – Med tanke på att alla avtal inte var undertecknade och en extremt svår snö så känner jag ändå att vi har klarat det förvånansvärt bra med de resurser vi har, säger Gunilla Palmgård, vikarierande avdelningschef på driftavdelningen.

Annons:

Stora mängder snö föll över Vimmerby kommuns gator och vägar under helgen. 

Sedan i söndags har Vimmerby kommun haft fullt upp med att snöröja och halkbekämpa kommunens gator. Många kritiska röster har hört av sig till DV och vi ringde upp Gunilla Palmgård, vikarierande avdelningschef på driftavdelningen, för att höra hur hon tycker att det har gått med snöröjningen.

– Det har gått i ett, men jag måste säga att med tanke på att alla avtal inte var underteckande och en extremt svår snö så känner jag ändå att vi har klarat det förvånansvärt bra med de resurser vi har, säger hon. 

Är det många som hört av sig med kritik?

– Vi har fått samtal från folk som klagat, absolut. Men det är också ganska många som har varit nöjda och glada. Det har varit en väldigt tung snö och många fastighetsägare är säkert irriterade på snövallarna. Det är så det blir, men har man dåliga staket och det trycks upp snö är det inte roligt. 

"Extremt svårt"

Vimmerby kommun skulle skriva avtal med entreprenörer i början av den förra veckan, men entreprenörerna sköt upp avtalet en vecka. 

– Det var det största problemet, att det blev uppskjutet tills i dag måndag. Nu har det i alla fall blivit klart.

Under söndagen plogades vägar och gator och under måndagen har det både plogats och sandats. 

– Vi har haft tre man igång i Södra Vi-Gullringen och i Storebro har vi haft två man. Det är där vi har mest. Sedan har vi haft tio stycken som kört plus entreprenörer också i stan. De erfarna som kört i kransorterna säger att den här snön tar dubbelt så lång tid att köra som ett vanligt snöfall. Snön hade nästan frusit innan den nådde backen och det är extremt svårt att röja den. 

"Kan alltid vara bättre"

Gunilla Palmgård vill inte säga att hon är nöjd med vad som uträttats. 

– Nej, det kan alltid vara bättre. Men med tanke på de resurser vi hade så hann vi ganska mycket i går. I de bästa av världar kunde vi vara hos alla samtidigt, men det går inte. Alla har ställt upp och det är hatten av för alla som har kämpat. En del är nya och de har säkert missat någonting eller lagt åt fel håll, men alla är nybörjare ibland. 

Men det kommer bara bli bättre nu?

– Vissa saker kommer bli bättre, men det är också en resursfråga. Vi har tre stycken som har snöjour i Vimmerby och sedan när det kommer snöfall, så ska det jagas och ringas in folk.

Några olyckor med personskador har inte skett i Vimmerby kommun med anledning av halkan eller snön i helgen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt