Annons:

De får kommunens miljöpris:

Tino Åberg är en av två pristagare i Vimmerby kommun av miljö- och byggnadsnämndens miljö- och byggnadspris.

De får kommunens miljöpris: "Största för mig"

Pristagarna är utsedda för årets miljö- och byggnadspris. I Vimmerby kommun tilldelas Yxernfajtern Tino Åberg och Åbro Bryggeri priset. – Jag är enormt glad för det, säger Tino Åberg.

Annons:

Pristagarna får ett diplom och en prissumma på 5 000 kronor vardera från miljö- och byggnadsnämnden. Priset delas ut på kommunfullmäktigesammanträdet i december. 

– Jag blev jätteöverraskad och enormt glad över att uppmärksammas i min hemkommun. Det är riktigt roligt, jag blev både rörd, stolt och varm inombords, säger Yxerns förkämpe Tino Åberg. 

Du har fått många priser och utmärkelser. Vilket är du mest nöjd med?

– Det måste vara det här från Vimmerby kommun. Jag är stolt och glad över alla priser, men det här, att bli prisad av min hemkommun, det är det största. 

Försiktigt optimistisk

Innan Tino Åberg engagerade sig för sjön Yxerns överlevnad var det få som kände till problematiken. Åberg fick media att vakna och sedermera även kommunpolitikerna. Det tar även nämnden upp i motiveringen: "För hans långa och outtröttliga kamp för att bevara Yxern som en levande sjö. Han har genom sitt engagemang fått såväl press och politiker som allmänhet att stötta kampen för en naturligt reglerad sjö."

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men många andra säger de orden. Jag börjar förstå att någonting har man betytt, men man är inne i sitt eget och ser inte sig själv ur betraktarens ögon. Man ser bara Yxern och hur man kämpar sig framåt. 

Hur ser du på Yxerns framtid i dag?

– Jag är försiktigt optimistisk. Det är jag, det känns faktiskt positivt, men jag kommer inte jubla förrän jag ser det på papper. Kampen är långt ifrån över, men när man blir uppmärksammad så blir man peppad och det ger ork och lust att fortsätta. Mitt mål är att Yxern ska bli en fri sjö med naturlig avrinning. I början var jag lite naiv, jag trodde att allt skulle gå fortare. Nu har jag lärt mig och insett att juridik tar sin lilla tid. Jag hade aldrig trott att det skulle bli ett sånt mediaintresse som det varit den här sommaren. Telefonen har gått varm och det har känts som att SVT har bott hemma hos mig, haha.

Hur ska du använda prispengarna?

– Definitivt ska jag ta med min fru ut på en god middag i Vimmerby. Åsa betyder jättemycket för mig i det här med Yxern, hon är den som står ut med mitt engagemang, hon är mitt stöd och bollplank. Jag ber alltid henne läsa och kolla igenom alla artiklar jag skriver och hon har varit med från början. 

De får i Hultsfreds kommun

Miljö- och byggnadsnämndens förhoppning är att pris och hedersomnämnande ska stimulera till särskild omtanke om byggnader och om miljö i kommunerna, skriver man. 

Men det är inte bara Tino som prisas. Åbro Bryggeri tilldelas också miljö- och byggnadspriset för sin cideranläggning.

"Det nedlagda mejeriet har fått en modern tillbyggnad med nya materialval som står i sober kontrast till den äldre tegelbyggnaden. Den gamla mejeri- byggnaden med en tidstypisk och estetisk medveten arkitektur har bevarats och varsamt byggts till med nya samverkande byggnadsdelar. Byggnadens ursprungsvolym är läsbar och tillbyggnaden gör huset formmässigt intressant. I bästa fall blir tillbyggnaden efterhand en del av en byggnads kulturhistoriska värde, något som berättar om tidens och historiens gång", skriver nämnden i sin motivering. 

I Hultsfreds kommun får Räven & Osten och kostansvarig med personal vid Hultsfreds gymnasium priset.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt