Annons:

Polisföreläsning gav föräldrar en tankeställare

Polisen Andreas Glingfors föreläste för barn och föräldrar i Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Polisföreläsning gav föräldrar en tankeställare

Polisen Andreas Glingfors reser land och rike runt och föreläser om hat och kränkningar på nätet. I veckan har han besökt Vimmerby. För många blev nog hans säregna föreläsning en ordentlig tankeställare.

Annons:

Polisen Andreas Glingfors chockstartar föreläsningen med orden: "Hjälp till att straffa horan som ligger med alla. Se till att få med henne till lekparken på fredag klockan 21. Ta gärna med rakblad och ha kul."

Meningarna är hämtade från verkligheten och handlar om en tolvårig flicka. De gick ut i ett massutskick visa sms på flickans skola.

Sedan fängslar han åhörarna under de närmaste två timmarna och ingen förälder vågar så mycket som titta på sin mobiltelefon. Andreas Glingfors är en hyllad föreläsare och troligen får många av de personer som lyssnar sig en riktig tankeställare på vad det är för värld som uppenbarar sig för dagens unga via nätet. 

– Det kan mycket väl bli så att någon får en klump i magen eller lämnar föreläsningen med obehagskänsla. Orkar eller vill man inte lyssna på mig så är det bara att gå ut, säger han under föreläsningen. 

"Alla har ju någon gång varit unga"

Mängder av barn och unga utsätts för mobbning och kränkande behandling på ett helt annat sätt i dag än förr med nätet. Han berättar att många barn berättar om de hemskheter de utsatts för, men säger att de aldrig skulle ha berättat det för sina föräldrar. Ibland av den enkla anledningen att de är rädda att bli av med sin telefon, exempelvis.

De föräldrar som besökte den första av tre föreläsningar i måndags fick flera exempel på när barn och unga gjort fel, inte bara på internet, utan även i situationer utanför internet. Flera gånger återkommer han till klassikern "alla har ju någon gång varit unga". 

– Det håller inte att säga så, säger han och tar ett exempel på en drunkningsolycka, där en ung person avlider efter en fest.

"Håll koll"

Han radade också upp diverse brott, som ofredande, olaga hot och förtal, som är vanligt att många unga gör sig skyldiga till utan att inse det. 

Som avslutning skickade han med föräldrarna tips inför framtiden. Att se till att vara med ungdomarna och veta vad de gör i den digitala världen. 

– Ha koll på vad dina barn gör på nätet, är det någon som skriver något olämpligt och ber om bilder, så ta skärmdump. Låt barnen vara ledsna, låt de ha sin egen upplevelse av en situation. Om de skickat nakenbilder till någon, så låt dem berätta hur det känns. Och se till att del av ditt barns mobilanvändande. 

Totalt höll Andreas Glingfors sju föreläsningar i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt