Annons:

Glädjebeskedet: de svenska elevernas resultat är bättre

De svenska elevernas resultat är bättre än i den senaste Pisa-undersökningen. Foto: Vimmerby kommun

Glädjebeskedet: de svenska elevernas resultat är bättre

För tre år sedan kom ett chockresultat i Pisa-mätningen för Sverige och den svenska skolan. Nu kommer dock ett glädjebesked. De svenska elevernas resultat har förbättrats och är tillbaka på samma nivå som 2009, skriver flera svenska medier.

Annons:

Svenska elevers resultat i Pisa sjönk till under snittet jämfört med andra länder inom OECD i såväl matematik som läsförståelse och naturvetenskap i mätningen för tre år sedan. 

Men nu har det vänt. I matematik har andelen lågpresterande minskat samtidigt som andelen högpresterande blivit något fler och resultatet för Sverige ligger nu runt genomsnittet för länderna inom OECD. Finland toppar i Norden före Danmkark, Norge, Sverige och Island.

– Vi ska vara stolta över vår insats, säger Skolverkets generaldirektör Mikael Halápi på en presskonferens.

Även i läsförståelse har resultaten förbättrats och ligger nu över snittet för OECD. Och även här är Finlands resultat bäst i Norden och sedan följt av Norge, Danmark, Sverige och Island.

Liknande 2009

Huvudområdet i Pisa 2015 är naturvetenskap. Här är de svenska resultaten något bättre än för tre år sedan, men ökningen är inte statistiskt signifikant. Resultaten i genomsnitt ligger på samma nivå som inom OECD. Andelen lågpresterande elever har dock blivit fler i Sverige och ökat från 16 procent 2006 till 22 procent 2015.

Det område som svenska elever klarar bäst inom naturvetenskapen är faktakunskaper och förmågan att förklara naturvetenskapliga fenomen. Det område svenska elever är sämre på gäller förståelsen för vad naturvetenskap är.

Bäst i naturvetenskap i Norden är också här Finland. Därefter följer Danmark, Norge, Sverige och Island.

I både matematik och naturvetenskap presterar flickor och pojkar mer eller mindre på samma nivå. Inom området läsförståelse har dock skillnaden mellan könen minskat sedan 2012, men är fortfarande stor. Nästan var fjärde pojke presterar på den lägsta nivån, medan andelen för flickor bara är hälsten så stor. 

De svenska resultaten i Pisa ligger nu ungefär på samma nivå som de gjorde i undersökningen 2009. Samtidigt är det långt till de nivåer svenska elever prestererade under början av 2000-talet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt