Annons:

Flerspråkiga barn i förskolan bör få mer övning i sitt modersmål

Norrängens förskola invigdes i oktober i år. Nu vill Skolinspektionen att förskolans arbete med språkutveckling för flerspråkiga intensifieras. Foto: Jens Lidesjö

Flerspråkiga barn i förskolan bör få mer övning i sitt modersmål

Förskolan Norrängen i Vimmerby har granskats av Skolinspektionen ­– och omdömet är mestadels positivt. Förskolan arbetar på ett bra sätt med flerspråkiga barns språkutveckling, men barnen behöver få fler utmaningar i sitt modersmålslärande.

Annons:

Var femte barn i förskolan i Sverige talar fler än ett språk – och barn med utländsk härkomst blir bättre på svenska om de stimuleras att förbättra sitt modersmål. Enligt skollagen ska barn med annat modersmål än svenska få möjlighet att utveckla både sin svenska och sitt modersmål.

Därför granskar Skolinspektionen hur vissa förskolor arbetar med språkutvecklingen för barn med annat modersmål än svenska – och en av de som valts ut är Norrängen i Vimmerby.

"Finns strategier"

Förskolan får gott betyg. Så här står det bland annat i beslutet:

”Skolinspektionen bedömer att förskolechefen vid förskolan Norrängen, Vimmerby kommun säkerställer att personalen har kunskap om uppdraget och att det finns strategier och riktlinjer i arbetet med att stödja de flerspråkiga barnens språkutveckling.”

Personalen har förutsättningar för att klara arbetet med flerspråkiga barns utveckling genom kompetenshöjande nätverk, reflektionsmöten och utvärdering av verksamheten.

63 av 83 barn flerspråkiga

Skolinspektionen pekar också på en del förbättringsområden. Man tycker att personalen ska utmana barnen mer så att de erövrar nya kunskaper i svenska och att de i låg grad stödjer utvecklingen av modersmålet. Skolinspektionen vill att barnen ska få större möjligheter att använda sitt modersmål i den dagliga verksamheten och att utmaningarna i högre grad anpassas efter enskilda barns kunskapsnivå.

Senast den 9 februari 2017 ska kommunen meddela hur man tänker förbättra verksamheten och om ett år ska man redovisa vilka åtgärder som vidtagits.

När inspektionen gjordes gick 83 barn på Norrängens förskola. 63 av dem är flerspråkiga. Förskolan har 0,4 tjänst extra tjänst per avdelning på grund av den höga andelen flerspråkiga barn – men den extra resursdelningen går mestadels till att stärka upp bemanningen.

Ingen i personalen är flerspråkig, men modersmålsstöd i ett av språken erbjuds på förskolan. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt