Annons:

AL-elever fick testa att driva företag:

Philip Ståhl, Vendela Adolfsson och David Miquel trivs alla med temaveckan.

AL-elever fick testa att driva företag: "Var underbart"

Från torsdag till onsdag pågår Astrid Lindgrens skolas temavecka för eleverna i årskurs nio. Temat är framtiden. – Alla temaveckor är bra, säger eleven David Miquel.

Annons:

Precis som förra året är temaveckan för niorna på Astrid Lindgrens skola inriktad på framtiden: yrken, studier och oanade möjligheter, som skolan själv beskriver veckan.

På torsdagen fick eleverna prova på att driva ett eget företag. Vendela Adolfsson var vd i sitt företag. 

– Det var jättekul, men väldigt svårt också. Jag var vd och det var svårt att veta hur man skulle lägga upp det, men när man kom in i det var det ganska lätt, säger hon. 

Eleverna fick ta hjälp av fyra näringslivsmentorer. Dessa var Marcus Alsér (Mindbite och ordförande för Företagarna Vimmerby), Karin Nilsson (KAN Ekonomi & Revision), Ulf Berg (tidigare Sparbanken och vice ordförande för Företagarna) och Patric Engqvist (kommunens utvecklingsavdelning). Med deras hjälp kunde eleverna, som var uppdelade i tolv olika grupper, nå fram till en satsning för sitt företag.

– Det har varit fullkomligt underbart. Alla fick samma förutsättningar och ändå blev det tolv olika lösningar, säger David Miquel, en av eleverna. 

"Inte bara Gustav Vasa"

David Miquel, Vendela Adolfsson och Philip Ståhl tycker samtliga om att ha temaveckor. 

– Det är kul att göra något nytt och inte bara ha Gustav Vasa. Jag tyckte att det var väldigt kul att lyssna på föreläsningarna, säger Vendela Adolfsson.

– Alla temaveckor är bra och man får komma bort från skolbänken, säger David Miquel.

Linda Carlsson föreläste

På torsdagen fick eleverna bland annat lyssna till en föreläsning av entreprenören Linda Carlsson och IF Metalls Camilla Stridh. På fredagen fick eleverna också testa på något helt nytt: speed-prao. 

– De får testa på sju yrken och får 30 minuter på varje station. Det är något helt annat och även om det inte kan jämföras med prao, så är det ändå så att man får ta på ett yrke verkligen, säger läraren Marie Nicholson. 

Eleverna fick testa på att jobba inom skogsindustrin, äldreomsorgen, sjukvården, förskolan, militären, turismen och räddningstjänsten. 

– Alla ställer verkligen upp här i Vimmerby och lägger ner många timmar på att ge eleverna det här. 

Tekniska yrken

I början av nästa vecka får eleverna testa på tekniska yrken via Makerspace i Hultsfred och Teknikcollege på gymnasiet. Och de sista dagarna blir det cv-skrivande, arbetsintervjuer, studier, kroppspråk med mera. 

– Från eleverna som gjorde det här förra året har vi fått mycket positiv respons. Vi har även fått positiv feedback från föräldrarna och det har inspirerat några elever att byta till mer tekniska linjer, säger Nicholson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt