Annons:

Dödligt våld ökar i Sverige – för första gången på 25 år

Ett av förra årets 107 mord inträffade på ett asylboende i Mariannelund. En ung asylsökande kvinna ströps till döds av sin man.

Dödligt våld ökar i Sverige – för första gången på 25 år

Det dödliga våldet ökar i Sverige. Det är första gången sedan 1990-talet som det gör det. – Vi har haft en minskning i 25 år men trenden är på väg att brytas mot fler mord, säger Mikael Rying, kriminolog vid Polisens nationella operativa avdelning, till Aftonbladet.

Annons:

I Vimmerby med omnejd skedde två olika mord under 2016. En kvinna mördades utanför Silverdalen och en kvinna mördades på ett asylboende i Mariannelund. 

Men det är bara två av 105 människor som fråntagits livet av andra människor. 

Därmed ökar morden i Sverige – för första gången på 25 år, skriver Aftonbladet.

Annars har trenden ända sedan 1990 varit att det dödliga våldet i Sverige minskat. Mellan 1990 och 1994 var siffran i genomsnitt 107 fall per år, men sedan sjönk det kontinuerligt under en femårsperiod. Mellan 2010 och 2014 var antalet offer för dödligt våld i medeltal 83 per år. 

Antalet mördade personer 2016 är ändå något färre än 2015. Då mördades – enligt den officiella statistiken – 112 personer. Sju fler än under det år vi sade hej då till häromdagen. Men de två senaste åren sticker alltså ut markant och den nedåtgående trenden kring dödligt våld ser därmed ut att vara på väg att brytas.

"Skapar vilda västern-samhälle"

En hypotes av Mikael Rybing är att "spritgenerationen" dött ut. "Fyllemorden" på 1970- och 80-talen har minskat på grund av att vi ändrat våra alkoholvanor. 

I stället har gangsterskjutningar ökat rejält de senaste åren, vilket skulle kunna förklara uppgången.

–  En del säger: De skjuter ihjäl varandra, gör det så mycket? Det gör det eftersom det skapar ett vilda västern-samhälle som ingen är betjänt av. Det skapar en otrygghet. Och det får de här kretsarna att tro att de får hålla på så här, säger Rybing.

"Extra angeläget"

Gangsterskjutningarna är ett gigantiskt socialpolitiskt samhällsproblem, menar Rybing.

– Jag upplever att det bara diskuteras polisens kris och polisens oförmåga att lösa de här brotten. 

Han anser därför att det är extra angeläget att svårutredda skjutningar klaras upp. Sedan 2009 ska nio människor ha fallit offer i uppgörelser trots att de inte haft något med konflikten att göra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt