Annons:

Vimmerby tar emot långt ifrån flest ensamkommande flyktingbarn

Hultsfreds kommun har över 100 ensamkommande barn. Flera andra kommuner en bra bit över 50. Vimmerby hamnar i mitten jämfört med jämförbara kommuner när det gäller hur många ensamkommande flyktingbarn som kommunen ansvarar för. Det visar en granskning som Dagens Vimmerby har gjort.

Annons:

Dagens Vimmerby har granskat hur situationen ser ut för jämförbara kommuner när det gäller ensamkommande flyktingbarn. 

Vi har jämfört med de tio kommuner i Sverige som ligger närmast Vimmerby befolkningsmässigt och som därmed är mest jämförbara. Vi har också jämfört med grannkommunerna Kinda, Oskarshamn, Hultsfred, Eksjö och Västervik. 

Vara, Säffle, Hallsberg, Hammarö, Leksand, Skurup, Tjörn, Åstorp, Orust och Hörby är de tio kommuner som ligger allra närmast Vimmerby befolkningsmässigt. 

I vår granskning har vi undersökt utifrån dessa premisser:

* Hur många kommunala boenden det finns.

* Hur många privata Hem för Vård och Boende (hädanhefter HVB-hem) det finns.

* Hur många externa placeringar de har i andra kommuner.

* Hur många familjehemsplaceringar de har.

* Vilket avtal som finns med Migrationsverket.

* Hur stort trycket har varit sedan årsskiftet juni-juli. 

* Hur många barn kommunen totalt ansvarar för. 

1 511 barn

Trycket på Sveriges kommuner är enormt och i förra veckan vandrade 1 511 barn eller ungdomar in i Sverige. De allra flesta kommer från krigets Syrien, diktaturen Eritrea eller oroliga Afghanistan. Migrationsverket har gått in i steg fyra när det gäller ensamkommande asylsökande barn. Det innebär att den statliga myndigheten anvisar barn till kommuner utan någon diskussion om kommunens förutsättningar för att ta emot dem.

Får exempelvis Vimmerby en anvisning om ett nyanlänt barn är det deras ansvar att ta hand om det. Därefter kan kommunerna placera barnet i sin egen verksamhet, i ett privat HVB-hem antingen i den egna kommunen om möjligheten finns eller i någon annan kommun eller i ett familjehem. 

Saknar egna boenden

I Vimmerby kommun finns tre kommunala boenden och ett fjärde planeras. Jämfört med de jämförbara kommunerna har Vimmerby ganska många egna boenden. Gemensamt är att nästintill alla kommuner ser över möjligheten att utöka med ytterligare boenden eller starta sitt första.

Vimmerby, Tjörn och Orust kommun har också tre egna boenden. Av grannkommunerna sticker Eksjö ut med fem. 

Flera kommuner saknar dock egna boenden: Hallsberg, Skurup och Hörby. I Hörby startas dock ett boende i december. 

55 barn - men bara ett i kommunen

När det gäller privata HVB-hem sticker Hultsfred ut. Tre privata HVB-hem finns och fler verkar vara på gång. Av de tio kommuner vi jämfört Vimmerby med finns det mellan inget och två privata HVB-hem. 

När det gäller externa placeringar har de flesta kommuner några barn i andra kommuner eller på privata HVB-hem i den egna kommunen. Mest anmärkningsvärt är trots allt Skurups kommun. Kommunen har 55 ensamkommande ungdomar – men endast ett (!) av dem finns i kommunen och det via familjehemsplacering. 

– Vi har ungdomar spritt över hela Sverige, ända upp till Norrtälje, säger IFO-chefen Owe Rindstrand. 

Det måste vara en jättekostnad för kommunen?

– Det är det, men politiskt diskuteras inte något eget boende.

Markant ökning

Ingen av kommunerna har så många ensamkommande som avtalet med Migrationsverket säger. Snittet för de flesta kommuner är mellan ett och tre barn i veckan den senaste tiden. Skurup sticker ut även här: snittet för de senaste veckorna är fem barn i veckan. I slutet av juni fanns 20 barn inskrivna i kommunen – nu är det 55. Läget är förstås liknande i många kommuner. I Säffle har kommunen gått från tio barn (juni 2015) till närmare 40 barn. Leksand har tagit emot 22 barn utöver sitt avtal sedan månadsskiftet juni-juli och ingen kommun har haft under två barn i veckan i snitt i september. 

Christina Maliqi är enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Orusts kommun. På ön har ökningen varit kraftig. 

– Det har slagit till under de sista två veckorna och det har blivit klart trängre på våra boenden och vi har fått placera två i samma rum. Men vad är alternativen? Det är bättre än andra alternativ. 

Hultsfred sticker ut

Totalt sett, vilket är mest intressant att jämföra, sticker definitivt Hultsfred ut. Näst minst av alla kommuner vi jämfört med – men ansvarar för näst flest (64 barn). Lägger man där till flera privata HVB-hem, där andra kommuner valt att placera sina barn, finns det över 100 ensamkommande flyktingbarn i Hultsfreds kommun. 

Västerviks kommun har 82 barn att ansvara för, vilket är flest i vår jämförelse, men det är "bara" 22 barn över avtal. Västervik är också den klart största kommunen. 

I övrigt sticker Tjörn ut med 60 barn och Vimmerby tar ansvar för lika många barn som Hallsberg, Leksand, Hörby och Säffle. Bara Vara (27), Hammarö (37) och Kinda (32) har ansvar för färre barn. 

Fakta

I vår granskning har vi jämfört Vimmerby med de tio kommuner som ligger närmast befolkningsmässigt. Befolkningssiffrorna är från den siste december 2014 och antalet barn är från den här veckan, men siffrorna kan ha förändrats på grund av den stora ökningen vad det gäller ensamkommande flyktingbarn.

Vimmerby med 15 297 invånare ansvarar för 40 barn. Här nedan har ni jämförelsen:

Så här många ensamkommande barn ansvarar de tio kommuner vi jämfört Vimmerby med totalt sett:

Vara (15 597): 27 barn.

Säffle (15 334): Närmare 40 barn. 

Hallsberg (15 315): 40 barn.

Hammarö (15 256): 37 barn. 

Leksand (15 252): 40 barn. 

Skurup (15 167): 55 barn. 

Tjörn (15 135): 60 barn. 

Åstorp (15 061): 49 barn.

*Orust (15 049): 45 barn. 

Hörby (14 927): 40 barn.

 

Och så här många ansvarar grannkommunerna för:

Västervik (35 920): 82 barn.

Eksjö (16 598): 60 barn.

Hultsfred (13 738): 64 barn.

Kinda (9 795): 32 barn.

Oskarshamn har vi dessvärre inte fått fram siffror för, men där är läget akut. I fredags rapporterade Barometern om fem barn som kommit och inte fått plats i boendeverksamheten.

 

*: Orust kommun har barn i andra kommuner, som inte är medräknat i dessa 45.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt