Annons:

Kostnaden för VEMAB:s vd-jakt: 16 500 i veckan

Claes Wetterström, moderat ordförande i VEMAB, anser att den anlitade rekryteringsfirman i företagets vd-jakt är välinvesterade pengar. Foto: Moderaterna

Kostnaden för VEMAB:s vd-jakt: 16 500 i veckan

Vimmerby Energi- och Miljö AB har anlitat ett företag för att rekrytera ny vd till det kommunala bolaget. 165 000 kronor tar Högström & Co för åtta till tio veckors arbete. – Det är väl investerade pengar. En felrekrytering kan bli mycket dyrare, säger VEMAB:s ordförande Claes Wetterström (M).

Annons:

Vimmerby Energi- och Miljö AB ska byta vd för första gången. Roger Carlsson, som varit vd sedan bolaget bildades 1994, går snart i pension. 

Vd-jakten sköter inte VEMAB på egen hand. I stället har de anlitat företaget Högström & Co, som sysslar med chefsrekrytering åt bolag. För åtta till tio veckors jobb fakturerar de VEMAB 165 000 kronor. I veckan lägger VEMAB ut minst 16 500 kronor, beroende på tidsåtgången, på att hitta en ny vd. 

– Det tycker jag är välanvända pengar, så man inte gör en felrekrytering. Ett fel skulle kosta oss betydligt mer. Det är inte lätt att anställa en vd, framför allt inte för oss som amatörer att välja själva på det här området. Därför anlitar vi experter som Högström & Co. De har erfarenhet från energibranschen sedan tidigare, säger VEMAB:s ordförande Claes Wetterström (M). 

Ingår inte det här i ditt arvode?

– Nej, det gör det inte. Att anställa och vara med på intervjuer gör det, men inte att hitta en ny vd. Jag har inte kompetens att anställa en ny vd. 

Gör andra kommunala bolag likadant?

– Jag vet inte hur andra bolag gör, men att vi rekryterar nya chefer är inte så vanligt i Vimmerby kommun. Jag tycker inte att det här är några konstigheter och hittar vi rätt kan ju en ny rekrytering ligga 15-20 år bort i tiden. 

Varför kan inte VEMAB rekrytera på egen hand?

– Dels på grund av att det är så mångfacetterat. Det är ett rejält arbete att hitta en vd och i privata näringslivet har vi sett att en felryktering kan kosta både tid och pengar. Det är heller inte lätt att efterträda en vd som Roger. 

"Det är mycket pengar"

165 000 kronor betalar det kommunala bolaget oavsett om rekryteringen är klar efter tio veckor. 

– Det här är en fast summa. De har åtagit sig det här till den här kostnden och skulle vd:n sluta efter ett år eller visa sig vara en felrekrytering får vi en ny process kostnadsfritt. 

Är 165 000 mycket pengar för tio veckors arbete?

– Jag tycker att det är mycket pengar, men det kan kosta bolaget, kunderna och ägarna betydligt mer med en felrekrytering. 

Känner ni er trygga med att ni får en bra vd?

– Vi träffade Mats Högström innan vi beslutade oss för att gå vidare med hans företag. Under mötena med honom och potentiella vd-kandidater kändes det som att han hittat väldigt rätt i urvalet. 

Klart innan jul

VEMAB har nu gått vidare med två kandidater som ska träffa Mats Högström för ytterligare intervjuer och tester. 

– Det är fyra bra kandidater han kommit fram med och jag är mycket nöjd med intervjuerna. Vi kom fram till att vi går vidare med två av dessa. Nu kommer Mats Högström kalla till sig dessa till Växjö och göra fördjupade intervjuer och tester. 

Målet är att VEMAB ska ha ett namn på en ny vd innan jul.

– Då ska vi ha satt ner foten och ha ett namn. 

Hur snart kan den nya chefen tillträda?

– Det beror lite på vem han är och vad han har för anställningsförhållande idag. Jag vill inte säga något om det.

Har de två utvalda vd-erfarenheter sedan tidigare?

– Båda har bra dokumenterade vitsord som ledare och chefer. 

För uppdraget som ordförande i VEMAB har Claes Wetterström (M) ett årsarvode på 131 760 kronor, vilket motsvarar en månadslön på 10 980 kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt