Annons:

ÄLDRE MAN SKÖT MOT UNGDOMAR – HÄR ÄR DOMEN

En man i 70-årsåldern avfyrade sitt hagelgevär mot tre ungdomar. Genrebild. Foto: MostPhotos

ÄLDRE MAN SKÖT MOT UNGDOMAR – HÄR ÄR DOMEN

En man i 70-årsåldern avfyrade sitt hagelgevär mot tre ungdomar i Virserum. Händelsen i december väckte stor uppmärksamhet. Mannen döms nu för två brott och frias för fyra.

Annons:

Det var den 27 december som mannen tog fram sitt hagelgevär och avfyrade ett skott när tre ungdomar passerade utanför hans bostad. I larmsamtalet till SOS är en av ungdomarna väldigt skärrad och tror att han kommer dö. Samma kväll greps mannen och han blev sedan häktad. Två timmar senare uppmätte polisen mannens promillehalt till 2,11.

I förhör har en av pojkarna berättat att ”många håller på ” med den berörda mannen och att man ”kastar snöbollar och så på hans fönster”. Detta ska de själva ha gjort vid ett tillfälle, men inte den berörda kvällen. Ungdomarna ska ha varit tio meter från mannen när skottet avlossades och flydde i panik.

Hotade dem även i somras

Mannen minns inte mycket av händelsen och säger att han ”inte haft ont av några ungdomar”. Samma kväll ska det dock ha hörts som ”knytnävsslag på fönstren”. Han har nekat till brott den 27 december, men menat att han sköt ett skott i luften på julafton.

Under processen har det även framkommit att mannen hotat ungdomarna i juli. Då ska han ha sagt att han skulle ta fram sitt hagelgevär och skjuta dem nästa gång han såg dem.

Berättade för poliserna samma kväll

Tingsrätten anser att pojkarnas berättelser från de olika händelserna är trovärdiga och anser att det är styrkt att mannen avfyrade ett skott den 27 december – något som han också berättade för de poliser som grep honom samma kväll.

Man anser det också bevisat att mannen upplevt sig störd av ungdomar och känt en irritation. Bland annat ska han ha bett en kompis om en åtelkamera samma dag som han avfyrade skottet.

Han döms för tre fall av grovt olaga hot för skottet med geväret och två fall av olaga hot för det verbala hotet i somras. Han frias för ett fall av olaga hot eftersom det inte är bevisat att en av pojkarna var med även vid det tillfället. Pojkarna tog inte det hotet på allvar, men det verbala hotet om att använda hagelgevär framstod förstås på ett annat sätt när mannen ett halvår senare gjorde just det.

Frias för flera andra brott

Åklagaren ville även döma mannen för brott mot knivlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen har haft ammunition som han inte haft licens för, 20 sprängkapslar och en tårgasflaska.

Här frias dock mannen. Anledningen är att han inte bedöms ha brutit mot lagen med uppsåt eller tillräckligt oaktsamt. För att han skulle dömas för brott mot explosiva varor skulle det ha krävts en större mängd.

 Ska betala höga skadestånd

Tingsrätten anser att det finns ett straffvärde på 18 månader. På grund av mannens höga ålder och hälsa tycker domstolen att han skulle drabbas ”oskäligt hårt” vid det straffet. En annan parameter i bedömningen är att mannen redan varit frihetsberövad under två och en halv månad.

Han får istället tre månader i fängelse kombinerat med en skyddstillsyn med krav på att han ska delta i vård.

Utöver det ska han betala 40 000 kronor i skadestånd till de tre pojkarna som drabbades av det grova hotet och 10 000 kronor ytterligare till de två av dem som utsattes för det verbala hotet. Totalt handlar det alltså om 140 000 kronor.

Domen kan överklagas.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt