Annons:

Elever fick säga något viktigt till världen med en mening

Isabell Pettersson och Melvin Sahlander var två av alla barn som fick säga något viktigt till världen.

Elever fick säga något viktigt till världen med en mening

Samtliga fjärdeklassare i Vimmerby kommun fick i uppgift att säga något viktigt till världen med en mening. Budskapen var många.
– Jag skrev respekt för att vi borde respektera andra människor, säger Isabelle Andersson från Södra Vi skola.

Annons:

Nästan 150 fjärdeklassare i Vimmerby har fått tänka högt och fritt under det senaste Skapande skola-projektet, som är en del av kulturgarantin i Vimmerby kommun. Samarbetet mellan Astrid Lindgrens Näs och Kulturskolan har utgått från Astrid Lindgren, hennes författarskap och hennes opinionsbildarskap. 

Eleverna fick i uppdrag att ropa ut en enda mening till världen.

– Det är en konstprojekt kombinerat med litteratur som är förankrat i Astrid Lindgren. Det är fjärde året vi har ett Skapande skola-projekt och vi försöker med Skapande skola-medel flytta tillbaka verksamhet som blivit beskuren på grund av de neddragningar som gjorts, säger Ing-Marie Fransson, mediepedagog på Kulturskolan.

Alla klasser fick ha en heldag på Näs under projektet som pågått under hela januari och februari. 

– Först har de fått en allmän introduktion om Astrid för att lära känna henne, men huvudtemat är att säga något viktigt till världen. Vi tar avstamp i Astrids mod, som författare och vad som var viktiga frågor för henne. Vågar man säga ifrån? Har man mod? Vågar man vara sig själv? Det är lite moralfrågor, säger Anneli Karlsson, utställningsproducent och museipedagog på Astrid Lindgrens Näs.

Fick fantisera

Eleverna fick sedan fantisera om att de befann sig högt uppe på ett berg. Där fick de säga en mening som samtliga människor på hela jorden förstod. De har också fått gå till Katlas grotta och säga vad de skulle kunna stoppa in där.

 – De har sedan får berätta om den här meningen och skriva en massa meningar på ett stort papper. Jag måste säga att det är imponerande, alla vågar, säger Ing-Marie Fransson. 

Vad tror du att det här betyder för barnen?

– Jag tycker att diskussionen som kommer ur det här är bra. Ibland är det saker som vi inte håller med om eller där alla inte håller med. Då kan det diskuteras och ifrågasättas. Man får försöka omvärdera lite, vad har jag sagt och vad är viktigt? Det finns en mening med att vi är här och det är att den här uppgiften utgår från Astrid. Någon hade skrivit "Var snäll", och då är allt löst egentligen. Allt som sagts som enstaka meningar kommer här i en enda uppmaning. Det är viktigt att de är innovativa och att de tänker utanför boxen. Det skapar möjligheter för dem, att de vågar det.

"Borde respektera"

Den här dagen var det Södra Vi:s fjärdeklassare som skulle säga en mening till världen. De var också den sista gruppen innan föräldrarna skulle få komma och titta på utställningen. 

Isabell Pettersson och Melvin Sahlander var två av de duktiga barnen.

– Det är roligt, men kan också vara lite jobbigt. Man måste tänka mycket. Jag ska skriva respekt. Det var ganska svårt, först tänkte jag skriva respektera men det fick inte plats, säger Isabell Pettersson. 

Varför just "respekt"?

– För att man borde respektera andra människor. 

Melvin skrev "djur" på sitt papper. 

– Jag tycker att det är viktigt med att man ska sluta plåga djur. Det är inte rätt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt