Annons:

  • Mats tröttnar aldrig på Mattis – står på scen i Kristianstad

    Vimmerbybon Mats Genfors spelar Mattis i en uppsättning av Ronja Rövardotter på Kristianstads stadsteater. Foto: Amanda Sigfridsson/Pressbild

  • Mats tröttnar aldrig på Mattis – står på scen i Kristianstad
  • Mats tröttnar aldrig på Mattis – står på scen i Kristianstad

Mats tröttnar aldrig på Mattis – står på scen i Kristianstad

Vimmerbybon Mats Genfors har spelat Mattis i cirka 15 år. Det verkar inte som att han tröttnat. För närvarande står Genfors på Kristianstads teater där en teateruppsättning av Ronja Rövardotter sätts upp.
– Vissa figurer i Astrid Lindgrens Värld är mer seriefigurer, men Mattis är på riktigt, säger Mats Genfors.

Annons:

Det började som en slump. 2002 pluggade Mats Genfors till musiklärare i Göteborg när en vän berättade om en mindre krissituation på en viss sagopark i Vimmerby. ALV hade nämligen inte hittat någon Mattis det året – och kompisen tyckte att Mats borde provsjunga.

På den vägen är det. 

– Det var verkligen en slump, jag skulle bli musiklärare och hade aldrig spelat teater förut. Jag gick på musikhögskolan och en kompis till mig brukade jobba på ALV och berättade att de inte hittat någon Mattis. De hade en extraaudition, jag gick dit och sjöng och de frågade om jag kunde dansa… Så hade en audition till ALV aldrig gått till nu, jämfört med då så har dagens ensemble kvalité av bibliska mått.

"Vuxit in i mig"

2007 blev Mats Genfors en av ALV:s första fast anställda skådespelare – och även om han gjort många andra roller på Astrid Lindgrens Värld så är det som Mattis han är överlägset mest igenkänd.

– Jag har spelat alla år förutom 2010 och i stort alltid varit castad som Mattis, det är bara en säsong där jag inte gjort Mattis alls. Men jag varvat mycket bland olika roller. Jag har varit sjörövare i Pippi, kapten Efraim, Madickens pappa, Paradis-Oskar, Jussi, Borka och Lill-Klippen och många andra roller. Det har varit roligt att spela Mattis på olika sätt. När jag började var det fantastiskt att över huvud taget stå på scen, sedan fanns det en förundran över att vara en del i en ensemble och nu handlar det mycket om mötet med publiken och barnen.

Vad tycker du om Mattis?

– Han har vuxit in i mig så jäkla mycket så jag har svårt att vara utanför. Om jag backar till innan jag började spela honom, så var det en väldigt stor dröm att få göra Mattis. Han har sådana toppar och bottnar och egentligen kan man köra på och det mesta funkar för att han är så galen. Vissa figurer är mer seriefigurer, men Mattis är på riktigt. Egentligen är han bipolär, men det ordet fanns inte när Astrid skrev ner det här.

Spelar på Kristianstads teater

Mats laddar upp inför årets ALV-säsong med att spela Mattis på Kristianstads teater – och en ny dröm går i uppfyllelse.

– Jag har drömt om att få göra Ronja Rövardotter i en black box och har inte gjort det förut. Jag tyckte att det var jäkligt spännande och åkte ned i november och provsjöng och så gick det vägen.

Uppsättningen har fått fin kritik och särskilt Mats Genfors själv. Så här beskrev Norra Skånes recensent hans skådespelarinsats: ”Mats Genfors är som klippt och skuren som den lynniga och faktiskt ganska otäcka rövarhövdingen Mattis. Med sin bullriga röst och en förmåga att blixtsnabbt svänga på humöret, blir man lite rädd på riktigt för hans omgivnings skull.”

– Förhoppningsvis betyder recensionerna att fler köper biljetter, men vi har sålt ganska bra ändå. Bolaget som sätter upp föreställningar i Kristianstad har väldigt trogen publik.

Hur skiljer det sig att spela Mattis på en teaterscen jämfört med på ALV?

– Nu kan man landa i texten på ett annat sätt och yrkesmässigt så hamnar man i ett showprogram där man presenteras med namn och bakgrund, det gör man inte på ALV för att inte spräcka illusionen. Sedan är det skillnad att spela på kvällstid. På ALV går man till jobbet vid nio och går hem klockan fem, det är ovanligt i den här branschen. Publikmässigt har det varit väldigt underbart. Man märker att publiken är med och skrattar och gråter på rätt ställen.

– Jag tycker att det är ett jättebra hjärta i uppsättningen. Sedan märker man att barnen ska sitta stilla ganska länge. Föreställningen är baserad på boken och 30 procent av boken består av ganska beskrivande, låga dialoger. Barn kan bli stressade av att det går långsamt, de är vana vid Disney Channel.

Föreställningen är semiprofessionell och spelas fredag-söndag fram till april. Totalt blir det cirka 20 föreställningar, men det är garanterat inte sista gångerna som Mats Genfors agerar rövarhövding.

Fotnot: I ensemblen ingår ytterligare två ALV-bekantingar: Michael Lewitzki och Malin Karlsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt