Annons:

Känd författare med koppling till Vimmerby avliden

Välkände författaren Torgny Lindgren avled i dag. Under många år var Lindgren verksam i Vimmerby. Foto: Cato Lein/Norstedts

Känd författare med koppling till Vimmerby avliden

Den mycket populära författaren Torgny Lindgren, som under många år bodde och jobbade i Vimmerby, har avlidit. Lindgren blev 78 år gammal.

Annons:

Lindgren var medlem i Svenska akademien sedan 1991 och har skrivit en rad prisbelönta och populära böcker. Totalt har Lindgren skrivit ett 30-tal verk; de flesta är romaner, men där finns även novellsamlingar, poesi och radiopjäser. Bland de mest kända titlarna finns "Ormens väg på hälleberget", "Hummelhonung" och "Pölsan".

Torgny Lindgren, som är uppväxt i Västerbotten, flyttade till Vimmerby under 60-talet och verkade som lärare här. Han var även politiskt aktiv i Vimmerby och satt som ordförande i kulturnämnden för Socialdemokraterna under en kort period.

– Jag såg det som en sorts värnplikt. Människan ska åta sig förtroendeuppdrag, samhället bygger på det, sa han i en intervju i Folkbladet för några år sedan.

1970 släppte Lindgren ett diktverk som döptes till ”Dikter från Vimmerby”. Lindgren har under den senaste tiden bott i Tjärstad utanför Rimforsa. I dag avled han 78 år gammal. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt