Annons:

  • Micce Rylander ställer ut i Vimmerby hela juli:

    Under hela juli månad ställer Micce Rylander ut på Warmbadhuset i Vimmerby. Foton: Simon Henriksson

  • Micce Rylander ställer ut i Vimmerby hela juli:
  • Micce Rylander ställer ut i Vimmerby hela juli:

Micce Rylander ställer ut i Vimmerby hela juli: "Känns skithäftigt"

Just nu pågår Micce Rylanders utställning på Warmbadhuset. Nyligen hade den utflugna Vimmerbybon vernissage i samband med Elin Namnieks kväll.
– Att ställa ut här känns skithäftigt, säger konstnären.

Annons:

För sex år sedan började Micce Rylander, välkänd Vimmerbyprofil som numera har sin hemvist i Stockholm, att måla. Alltsedan dess har konsten betytt mycket för honom. 

– För 35 år sedan började jag jobba med formgivning och gjorde bland mycket annat affischer till Hultsfredsfestivalen. Jag var på Roxx och Vimmerby Tidning och har jobbat med formgivning i hela mitt liv. För sex år sedan kom jag på att jag kan göra egna bilder. Jag kan göra precis vad jag vill, säger han. 

Den första utställningen hade han i Västervik. 

– Jag sålde åtta av nio bilder. Min första tanke var att de nog inte fattade att det var jag som gjort dem. Nästa tanke var att det här är rätt kul och den tredje tanken var att jag vill göra det här igen. Då gjorde jag en utställning där jag ville jobba med något som gör det omöjliga möjligt, och det fräckaste är Hultsfredsfestivalen. Det ska inte gå att göra en festival där, men med Håkan Waxegård gick det. Just då höll Håkan på att bygga upp Eksjö stadsfest. Han hade signat The Ark, som spelat i Eksjö och gjort låten "It Takes A Fool To Remain Sane". Den texten ska vara med på en tavla om Håkan, bestämde jag mig för. Det blev sedan prototypen till text och bild i förening.

Många av hans tavlor har just budskap i form av textrader. Samtidigt får färger och former tala för sig själva i andra av hans alster. 

– På vissa är det mer nedtonat och på vissa sticker det ut mer. Jag jobbar mycket med kreativitet och det gäller allt jag gör. 

"Hoppas på det bästa"

I samband med att Micce Rylander nyligen hade en utställning på Kröngården hade han också en i Stockholm på Kulturnatt. 

– Det var under temat erotik och skönhet och en del här kommer från den utställningen, medan en del är från mina tidigare bilder. 

Hans upplevelse av vernissagen var att många var intresserade av hans verk. 

– Det har varit jättemycket folk hela dagen. Även på Krön var det mycket folk. Det är skitkul, nu kommer det hem folk som inte kommer hem annars också. 

Dessutom träffade han, tack vare en gammal bekant, en gallerist från Bryssel på Warmbadhuset. 

– Jag hade tur att få träffa honom, vars fru jobbar med tre olika gallerister. Det var en lycka att få träffa dem och nu hoppas jag på det bästa. 

Speciellt ställe

Att ställa ut just på Warmbadhuset tycker han är speciellt. 

– För mig är det här det närmaste Bronx Vimmerby kommer. Man skulle kunna spela in en Harry Potter-scen här, hela miljön är så speciell. Därför känns det skithäftigt att vara här. 

Inom kort ska han också ställa ut på Kanarieöarna. Utställningen på Warmbadhuset, som pågår juli ut, är hans 22:a i ordningen. 

Här kan ni läsa om utställningen på Kröngården.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt