Annons:

Astrid skulle ha fyllt 110 – så firar kommunen

Astrid Lindgren skulle ha fyllt 110 år på tisdag, vilket kommunen naturligtvis uppmärksammar. Foto: Salikon Förlag

Astrid skulle ha fyllt 110 – så firar kommunen

Tisdagen den 14 november skulle Vimmerby stolthet Astrid Lindgren ha fyllt 110 år. Det firar kommunen med pompa och ståt.
– Astrid uppmärksammas i våra verksamheter hela veckan men på själva bemärkelsedagen blir det självklart lite extra, säger kommunchefen Carolina Leijonram i ett pressmeddelande.

Annons:

På tisdag är det exakt 110 år sedan Astrid Lindgren föddes på Näs i Vimmerby. Vilken betydelse den dagen haft och har för Vimmerby går knappast att överskatta och på tisdag hyllas Astrid av kommunen.

Musik kommer att spelas på torget och vid 13.00 kommer kommunstyrelsens arbetsutskott att ge Astrid en blomsterkrans vid statyn på torget.

– Det känns fint att göra det vid statyn där hon sitter och skriver, samtidigt som musiken spelar i bakgrunden, säger kommunalråd Helen Nilsson i pressmeddelandet. 

Serveras ostkaka för de äldre

På bemärkelsedagen kommer det att serveras ostkaka på kommunens vård- och omsorgsboende, skänkt av Lions och socialförvaltningens träffpunkter för äldre kommer att ha Astrid-tema den dagen.

– I skolan uppmärksammas Astrid Lindgren på flera olika sätt. Allt från att arbeta med Astrid som opinionsbildare till att göra egna versioner av spunkar. Det är ett brett spektrum men det återspeglar ännu tydligare vem hon var, säger Carolina Leijonram.

”Ska bli väldigt intressant”

Vimarskolan får besök av elever och pedagoger från Norge och Lettland. De kommer bland annat att delta i Astrid Lindgrens Näs firande av Astrids 110-årsdag.

Astrid Lindgrens skola samlar alla elever i låg- och mellanstadiet till en allsångsstund. I samband med det delas också Astrid-priset ut till två elever i årskurs 3 och två elever i årskurs 6 som har varit bra förebilder studiemässigt och en bra kompis. 

Frödinge skola ska skapa Astridfigurer på bildundervisningen och Brännebro skola kommer att göra sina egna versioner av spunkar.

Kommunalrådets förtjusning går inte att ta miste på:

– Det ska bli väldigt intressant att få se hur en spunk kan se ut. Inte ens Pippi visste ju det, säger Helen Nilsson.

På Vimmerby bibliotek finns det under vecka 46 en utställning med Astrid Lindgrentema, samt en tipspromenad där man kan vinna priser och vid lördagens sagoläsning blir det en bok av Astrid Lindgren.  

”Vilken sagolik tur”

Kulturskolan har firat Astrid-veckan i många år och även i år är veckan full av aktiviteter. Köreleverna kommer att besöka några av kommunens äldreboenden och teatereleverna sätter upp föreställningen ”Vet du va?” som de visar upp för alla barn i kommunen födda 2011 och 2012. Föreställningen visas också för allmänheten, torsdagen den 16 november klockan 19.00 i Kulturskolans teater.

– Vilken sagolik tur att det var här i Vimmerby hon föddes och växte upp. Tacksamhet och glädje är vad man känner i hjärtat när man tänker på Astrid, säger kommunalråd Tomas Peterson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt