Annons:

I dag för 110 år sedan föddes Astrid Lindgren

I dag skulle Astrid Lindgren ha fyllt 110 år. Foto: Salikon Förlag

I dag för 110 år sedan föddes Astrid Lindgren

Den 14 november för 110 år sedan såg Vimmerbys allra största stolthet dagens ljus för första gången. Betydelsen av just den dagen för Vimmerby går inte att överskatta.

Annons:

Astrid Lindgren är Vimmerbys bidrag till värdslitteraturen och det i stort sett enda som på riktigt gör Vimmerby känt. Hennes böcker har blivit lästa av generation efter generation och av barn över hela världen. 

Hon pryder den svenska tjugokronorssedeln, har en egen sagovärld, ett museum och världens finaste barnlitteraturpris uppkallat efter sig. 

Hon är ständigt aktuell – och tidigare i år passerades milstolpen att hennes böcker översatts till 100 språk. Några dagar före jul förra året uttryckte statsminister Stefan Löfven att Astrid Lindgren borde ha fått nobelpriset i litteratur.

"Astrid Lindgren var en fantastisk författare och person, även om jag aldrig träffade henne så var hon en mycket varm person som borde ha fått Nobelpriset i litteratur under många, många år", sa han till Expressen.

Begravd i Vimmerby

37 år efter att hon föddes på Näs i Vimmerby bokdebuterade hon med "Britt-Mari lättar sitt hjärta". Det blev början på en sagolik resa som har gett oss Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Bröderna Lejonhjärta, Barnen i Bullerbyn, Ronja Rövardotter, Mästerdetektiven Blomkvist samt långt många fler.

I år är det också 15 år sedan Astrid Lindgren stillsamt avled i sitt hem i Stockholm. På kyrkogården i Vimmerby, bredvid sina föräldrar, ligger hon begravd. 

"Sagolik tur"

I dag hade hon fått blåsa ut 110 ljus på tårtan om hon fortfarande varit liv.

Överallt i kommunen uppmärksammas det

– Vilken sagolik tur att det var här i Vimmerby hon föddes och växte upp. Tacksamhet och glädje är vad man känner i hjärtat när man tänker på Astrid, har kommunalrådet Tomas Peterson tidigare sagt. 

Utan att ha en aning om det blev Samuel August och Hanna Ericssons nyfödda dotter den där novemberdagen för 110 år sedan det mest betydelsefulla för Vimmerby genom tiderna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt