Annons:

Vimmerby Bio gör uppror –

Vimmerby Bios Fredrik Wenström är mycket kritisk till momshöjningen. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerby Bio gör uppror – "Kommer tvingas stänga"

Upprördheten över den höjda biografmomsen är stor. Nu är Vimmerby Bio en av de biografer som gör uppror – och blir det ingen förändring kan den anrika biografen tvingas stänga igen.
– Om inga förändringar genomförs kommer vi att tvingas stänga, säger delägaren Fredrik Wenström till Smålandsnytt.

Annons:

Den 21 december gör fyra biografer i landet uppror mot den höjda biografmomsen. Det var i år som sex procent i moms blev 25 procent – vilket slagit hårt mot de oberoende biosalongerna. Det berättar Smålandsnytt i kväll. 

– Det är en höjning med närmare 300 procent, jag blev oerhört chockad av beslutet. Det slår oerhört hårt mot vår verksamhet på mindre orter, säger Fredrik Wenström, som är ägare till biografen i Vimmerby, till SVT. 

Upproret görs på Alice Bah Kuhnkes födelsedag och pågår i fyra dagar. Biografen i Vimmerby kommer hållas stängd till den 25 december. 

– Vi gör det som en markering, jag kan inte förstå varför regeringen gör skillnad på biobesökarna och de som vill avnjuta teater eller opera, det slår hårt mot kulturen på landsbygden som inte har dessa scener, säger Fredrik Wenström.

"Klarar nog att hålla ut nästa år"

För teater och opera är momsen sex procent. Vimmerby Bio har inte höjt priset sedan förändringen – men tappar förstås intäkter på varje såld biljett jämfört med tidigare. 

– Trots momshöjningen har vi inte höjt biljettpriset som i dag ligger på runt 120 kronor. Just den tiden på året är det högsäsong för biograferna, här i Vimmerby har vi rätt många ungdomar som kommer och se film, den övre medelåldern är desto svårare att locka, säger Fredrik Wenström som är skeptisk till biografens framtid: 

– Vi klarar nog av att hålla ut under hela nästa år, men om inga förändringar genomförs kommer vi att tvingas stänga. Om det händer så är biografverksamheten nog död för gott i Vimmerby, säger Fredrik Wenström.

Till SVT säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att regeringen satsat 25 miljoner kronor på de små biograferna som kompensation till momshöjningen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt