Annons:

Matz film nominerad till en guldbagge – ”Känns fantastiskt”

Matz Eklunds film om Eva Eastwood är nominerad till Guldbaggegalan. Foto: Privat

Matz film nominerad till en guldbagge – ”Känns fantastiskt”

Matz Eklunds film ”Eva – en lyckost” är en av 41 filmer som kan vinna publikens pris i årets Guldbaggegala. Tre filmer röstas fram till finalen.
– Det är fantastiskt kul att vara med där, säger filmaren från Björkesbo.

Annons:

Matz Eklund har ett ännu ett fint år bakom sig. I mars i år hade hans film om artisten Eva Eastwood stor galapremiär i Stockholm och den visades sedan på cirka 50 biografer runt om i landet.

Nu har den blivit nominerad till det nyinstiftade publikpriset i årets Guldbaggegala.

– En jury väljer ut 41 filmer från året som gått och det är fantastiskt kul. Vi har blivit inbjudna till galan och det ska också bli roligt att få träffa folk och kunna knyta kontakter.  

 "Vore konstigt"

Eklund har inga större förhoppningar om att vinna priset:

– Det tror jag inte, men det är kul att komma med. Det vore konstigt om en film som kostat 100 000 slår en film som kostat 40 miljoner, men på ett sätt är det en bragd att kunna göra en film som inte har någon större budget intressant. Det blir också lättare för mig att få eventuella stöd för filmer i framtiden.

Det är även klart att filmen kommer att visas på SVT, men vilket datum är inte bestämt.

– De kommer troligen visa den i vår.

 "Väldigt populära"

Parallellt arbetar Eklund med flera andra projekt. De två musikdokumentärerna om Boppers och Peter Jezewski samt Lars-Kristerz är inne i slutfasen.

– Med Lars-Kristerz har jag filmat i stort sett allting. Målet är att få ut den i april-maj i samband med att deras skiva släpps. Det är jäkligt spännande och det känns väldigt bra, säger Matz och fortsätter:

– Filmen om Boppers och Peter Jezewski har varit lite svår att göra för de har inte varit sams i bandet, men det är riktigt härlig musik och ett musikporträtt. Boppers var väldigt populära och jag har fått tag i mycket gammalt bildmaterial.

Även för de här två filmerna hoppas Matz att SVT nappar.

– SVT är egentligen målet med alla dokumentärer och jag har nämnt filmerna för dem.

 Ska filma i Kalifornien

Eklund har även dragit igång ett helt nytt projekt. Nu ska han spela in en dramadokumentär om Henrik Fors, även kallad Hollywood Hank. Fors kommer från Katrineholm – men köpte en enkel biljett till Kalifornien för att uppfylla sin dröm.

– Det är ett intressant projekt. Henrik är en bilkille från Katrineholm som drömde om att åka till Kalifornien, han gjorde det och har lyckats där. Han lever ett väldigt intressant liv och jag ska göra en dramadokumentär om hans liv. Vi börjar filma i Sverige, men jag ska även åka över några gånger för att filma i Kalifornien. Det är rätt fantastiskt. Hade någon sagt det för tre-fyra år sedan hade jag inte trott på det.

Hur kom det sig att ni fann varandra?

– Han ringde mig en dag och berättade att han hade haft planer på att skriva en bok om sitt liv, men ändrat sig och ville helst göra en dokumentär istället. Han frågade sina kontakter i Sverige och då var det en journalist på Göteborgs-Posten som rekommenderade mig.

 Drömmer om en spelfilm

Matz har inte heller släppt drömmen om en spelfilm.

– Nu har jag hamnat lite i ett fack med musikdokumentärer. Det är kul, men det handlar om vad man vill göra också. Nu får jag många förfrågningar och det gäller att välja rätt. Jag skulle gärna göra en spelfilm och känner att jag måste prova det också. Det gäller att ha ett bra ämne och att ha råd med det. Jag har lite idéer i huvudet och går runt och tänker lite. Nu har jag fullt upp 2018, men 2019 kanske det är dags. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt