Annons:

Författaren om ALMA-priset:

Jacqueline Woodson får årets ALMA-pris. Foto: Pressbild

Författaren om ALMA-priset: "Jag är fortfarande chockad"

Författaren Jacqueline Woodson är årets pristagare till Astrid Lindgrens minne. Hon säger till Kulturnytt att det betyder allt för henne.
– För mig som författare betyder det här priset ett internationellt erkännande som jag hittills inte har fått, säger hon.

Annons:

ALMA-priset 2018 tilldelas Jacqueline Woodson. Det avslöjade ALMA-juryn under tisdagen. 

Men det tog ett tag innan man fick tag i pristagaren då det var tidig morgon i New York när hennes namn lästes upp på Filmhuset i Stockholm.

– Det började ringa kring 04.30 på morgonen. När man får ett telefonsamtal så tidigt så tror man att något hemskt har hänt. När det visade sig vara goda nyheter blev jag så glad och jag är fortfarande chockad, säger Jacqueline Woodson till Kulturnytt.

Priset till Astrid Lindgrens minne har stor betydelse för henne, säger hon.

– För mig som författare betyder det här priset ett internationellt erkännande som jag hittills inte har fått. Jag tror också att det betyder mycket för de ungdomar som ser sina berättelser skildrade men som andra kanske inte känner till, säger hon.

Skrivit ett 30-tal böcker

Enligt juryns ordförande Boel Westin fanns "inget val" när juryn väl satt sig in i hennes författarskap.

– Det är ett rikt och starkt författarskap som skriver i Astrid Lindgrens anda. Hon skriver om människors lika värde, solidaritet, empati och hon får ihop det här på sitt vackra nästan genomskinliga språk. säger Boel Westin.

Jacqueline Woodson är känd för sin optimism i böckerna. Hon är översatt till tio olika språk, men ännu inte till svenska. Det här var första gången hon var nominerad till litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

– Det är kul att den här författaren inte är översatt till svenska, nu får vi chansen att stifta bekantskap med ett nytt spännande författarskap, säger Lillemor Torstensson från Svenska barnboksinstitutet.

Woodson är 55 år och debuterade som författare 1990. Totalt har hon skrivit ett 30-tal böcker. Bland hennes mest kända verk finns "Brown girl dreaming" och "After Tupac and D Foster".

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt