Annons:

Dags för teater i Knastorp – för tredje året i följd

Tord Johansson och Kicki Willysson laddar för teater i Knastorp för tredje året i följd.

Dags för teater i Knastorp – för tredje året i följd

På söndag är det premiär för En välrostad böna i Knastorp. Det är tredje året som det är teater i Knastorps trädgård – och den här gången agerar Tord Johansson ensam.
– Det är jättekul att det finns ett intresse, säger Kicki Willysson.

Annons:

Det var redan 2016 som Kicki Willysson och Tord Johansson inledde en satsning på sin gård i Tuna. Den breda satsningen på ett kulturcafé har slagit väl ut – och likaså teatersatsningarna.

Efter fjolåret, när även Anders Enqvist och Maja Westberg Enqvist deltog, är det dags för Tord Johansson att agera på egen hand. Premiären är på söndag av En välrostad böna i Knastorp.

– Vi körde igång 2016 och då köpte vi in möbler och körde igång direkt med teater på sommaren. Sedan körde vi förra året också och nu ska Tord kåsera själv, berättar Kicki Willysson. 

Både hon och Tord är förstås taggade inför premiären.

– Det ska bli kul och det känns roligt. Nu vet vi ännu mer om hur mycket folk som kommer in och sådär. Det enda vi inte kan påverka är regnet, men det är ju en friluftsteater och då är det ju så här. 

"Tord är fenomenal"

En välrostad böna i Knastorp är ett kafferep fullt med roliga historier, skvaller och kaksmulor. 

– Det är en komedi, en buskis, och det ska bli roligt att prova det. Tord är fenomenal på att berätta och vara teatralisk och det blir mycket anekdoter. Han kommer att vara en karaktär, men det kan spreta lite också. Han ska dela med sig av sina erfarenheter och visa upp flera talanger man kanske inte tror att han har.

Totalt blir det sju föreställningar. 

– Vi har sålt mycket biljetter och det är jättekul att det finns ett intresse. Det är ju många som har varit här förut och jag tror att många känner att det är gemytligt och trevligt. Det är gott fika- och kaffebröd till såklart.

Föreställningarna är inte det enda det handlar om – inte ens vid de sju tillfällena.

– Det blir mycket spännande möten, det är som ett bibliotek. Människor har gjort så mycket och de delar gärna med sig. Det är verkligen jättekul och vi öppnar ju upp på innergården, så att det blir som en kaffebjudning.

"Mycket folk i rörelse"

Totalt får ett 50-tal plats för varje enskild föreställning. 

– Alla är såklart välkomna och det riktar sig inte mot någon speciell ålder. Sedan kanske inte barn skrattar ihjäl sig, men det är en berättarföreställning och det blir musik med förstås, säger Tord Johansson.

Men det är inte bara föreställningarna som är grejen på Knastorp Kultur & Kaffe i sommar förstås. I sommar har man även frukost vissa morgnar. 

– Vi är ett kulturcafé och det var så vi startade och vi har vanligt öppet varje dag i juli utom måndagar. I juli har det varit mycket folk i rörelse och vi har även testat att man får beställa frukost på morgonen. Man kommer hit, vi bakar allt själva och det är skitmysigt. Det var något jag inte hade tänkt från början.

Man har också olika teman och i år är temat kaffe. 

– Kåseriet är som ett kafferep och vi har haft flera föreläsningar om kaffe, kaffeväxter och småsmå installationer. Vi har också haft förkläden som en installation och information om linnehanddukar.

Fler författarbesök

Verksamheten har utvecklats rejält sedan starten. 

– Det känns som att folk börjar veta om det, men sånt kan ju ta tid. Vi planerar att ha affär i stallet, men det var en hård vinter så det hann vi inte göra. Jag vill göra lite md träd, kanske ha träd- och syateljé plus pedagogiskt rum och buik. Det vore trevligt för folk att ha något att titta på, jag har en massa idéer. Kanske ha någon naturrunda och samarbeta med Gottes Lada, säger Kicki Willysson.

Hon tycker att det är viktigt att allt känns genuint.

– Det måste kännas inifrån. Jag är ingen expert på växter, men jag lär mig mer och mer. Det är jättespännande.

Att ha ännu fler författarbesök och poesistunder är planerat. 

– Den 11 augusti blir det boksläpp, Lena Runadotter som har skrivit "Medelåldern, underbart patetisk" och det blir lite jippo kring det. Det är den tredje författaren vi har inblandad här och det är en stor glädje, för det här är en författarkommun. Vi vill verkligen landa i att det här ska vara ett kulturcafé, där man signerar böcker och har mycket författarbesök och besök av konstnärer som uttrycker på olika sätt, det kan handla om att måla, sjunga, dikta, dansa och skriva, säger Kicky Wilysson, vars huvud är fyllt av visioner och drömmar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt