Annons:

Pristagaren kommer till Vimmerby i slutet av maj

Näs tillförordnade vd Nils-Magnus Angantyr välkomnar Meg Rosoff till Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Pristagaren kommer till Vimmerby i slutet av maj

I dag fick Meg Rosoff världens finaste barn- ungdomslitteraturpris. I slutet av maj kommer pristagaren, i vanlig ordning, till Vimmerby.

Annons:

Amerikanska författarinnan Meg Rosoff tilldelades Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) i dag. Precis som under de senaste åren presenterades pristagaren på Kungliga Biblioteket i Stockholm. I slutet av maj delas priset ut och då kommer Rosoff även att besöka Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby.

– Det är planerat så, men jag vet inte hur lång tid hon stannar. Det blir en eller två dagar. Jag ser fram emot att välkomna henne hit och det är först nu som startskottet för hennes besök går. Vi brukar alltid ha någon koppling till Astrid Lindgrens skola, säger Nils-Magnus Angantyr, tillförordnad vd på det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Näs.

”Väldigt viktigt”

Angantyr anser att priset är värdefullt för Näs.

– ALMA-priset är väldigt viktigt för Näs. Sedan tycker jag att det är sorgligt att tillkännagivandet och prisutdelningen inte är här i Vimmerby, för det var här allting sattes i rullning.  

Pågår den diskussionen i dag?

– Mig veterligen gör den inte det. Jag vet att Kjell Åke (Hansson, före detta vd) var väldigt aktiv i det här ärendet, men jag har inte haft tid att arbeta med det. Det blir en uppgift för min efterträdare.

”Mycket humor”

Varken Angantyr eller någon annan på Näs kände till Meg Rosoff. Det gjorde däremot barnbibliotekarien Maria Tunek.

– Jag fick igenom listan med de 215 kandidaterna och av dem kanske jag kände igen 20 och kanske hade läst minst två böcker av tio av dem. Men Meg Rosoff är faktiskt en av de som jag har läst. Hon kommer från den anglosaxiska sfären och då ligger det oss mycket närmare.

Tunek är glad för valet.

– Det känns svårt att berätta något om hennes stil för jag har bara läst två böcker, men de är skruvade och har mycket humor och starka känslor. Det var inte så länge sedan som jag läste Älgbarnet och den har något för alla. Den handlar om ett tonårspar som råkar bli med barn. När barnet föds så visar det sig att det är en tio kilo tung älg… Den är jätterolig.

Biblioteket i Vimmerby har fem titlar av Meg Rosoff.

– Jag skulle säga att hon är ganska välkänd och man hoppas att fler läser henne efter att hon fått det här priset. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt