Annons:

  • Vernissage för normkritisk utställning lockade många

    Ylva Sandströms utställning Can You Not pågår nu i Warmbadhuset. Foton: Simon Henriksson

  • Vernissage för normkritisk utställning lockade många
  • Vernissage för normkritisk utställning lockade många

Vernissage för normkritisk utställning lockade många

I går kväll var det vernissage för Ylva Sandströms utställning Can You Not, som hon arrangerar tillsammans med Tjejjouren Madicken i Warmbadhuset. Många kom för att beskåda den normkritiska konsten. – Jag har genusglasögonen på mig. Det här är ett ämne jag brinner för, säger Ylva Sandström.

Annons:

Under den här och nästa vecka går det att besöka Warmbadhuset och titta på Tjejjouren Madickens utställning. Det är Ylva Sandström som tecknat konsten och tavlorna som innehåller genusperspektiv och normkritik. 

– Jag fick förfrågan av Tjejjouren Madicken i våras och jag har hållit på i ett par månader. Det här är ett ämne jag brinner för och jag har genusglasögonen på mig. Vi skapar flickor och pojkar olika med normer och könsroller. Normerna skapar hinder för barn att hitta vem de själva är och vad de har för intressen. För mig handlar det bara om att alla ska må bra. Det är sorgligt att vi är där vi är, säger konstnären Ylva Sandström. 

Närmare 90 personer kom till onsdagens vernissage i Warmbadhuset. 55 tavlor fanns att beskåda.

– Det är jätteroligt att det kom så många. 

Tyder det på att det finns ett stort intresse för dessa frågor i Vimmerby?

– Ja, det tycker jag. Jag vill synliggöra de här frågorna. Vi ser det inte ens, det är så normaliserat. Vi behöver tänka på vad vi gör och att vi kan göra annorlunda. Forskning visar ju att vi använder kortare kommandon till pojkar och längre meningar till flickor, om de så bara gäller att knyta skorna. Det gör att tjejer utvecklar sitt språk bättre, skriver längre texter i skolan och får bättre betyg. Samtidigt har män svårt att uttrycka sina känslor, begår fler självmord och mår sämre vid skilsmässor. Och även att tjejer har bättre betyg, så får män toppjobben. Vi tjänar på att öppna ögonen och som förälder finns det mycket att göra, men vi behöver satsa mer på genuspedagogiken i skolan och förskolan. 

"Var startskottet"

Ylva Sandström tror att hon kommer fortsätta att skapa framöver. 

– Det här var startskottet och jag är jätteglad att de frågade mig. 

Tjejjouren Madickens Lina Rosin säger så här om utställningen och Ylva Sandströms tavlor.

– En av de andra tjejerna föreslog det och hon står mycket för de värderingar som tjejjouren står för med sina feministiska åsikter. Förhoppningsvis kan hon gestalta det, så att det blir en ögonöppnare. Så att folk förstår att det inte behöver vara en stor och svår grej, säger Lina Rosin. 

Utställningen pågår fram till den 18 juni.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt