Annons:

Succé för Ylva Sandströms feministiska utställning

Ylva Sandströms framför några av sina tavlor som ställts ut på Warmbadhuset i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Succé för Ylva Sandströms feministiska utställning

Ylva Sandströms första konstutställning blev en succé. På kort tid har 200 personer besökt hennes ”Can you not” som angriper ojämställdheten i samhället från flera håll och med olika grepp. – Vi är jätteglada, säger hon.

Annons:

Ex-politikern Ylva Sandströms finfina utställning ”Can You Not” är hennes allra första. I Warmbadshusets lokaler i centrala Vimmerby har hon ställt ut 55 konstverk med stark feministisk och normkritisk prägel.

Med humor, brutala sanningar och färgstarka skapelser ställer Sandström flera frågor till betraktaren. Den mest övergripande är kanske: varför har vi inte kommit längre, 2016?

Under den: Varför måste mensen fortfarande vara blå i reklam? Varför har dockor bröst? Varför tar inte pappor ut lika många föräldradagar? Varför accepteras inte blygdläpparnas nej? Varför gör vi inte mer när vi har all fakta?

Genuspedagogik viktigast

Utställningen har blivit en publiksuccé med cirka 200 besökare.

– Jag hoppades att det skulle komma mycket folk, men vi är jätteglada. Det finns saker som kan provocera i den här utställningen, men det är det ingen som blivit riktigt, det är mer att skrattet kanske fastnat i halsen. Folk har reagerat positivt. Utställningen har mest lockat redan frälsta, men vissa har kommit utan några förväntningar och fått sig en tankeställare. Sätter man på sig genusglasögonen ser man genus överallt.

Även kommunpolitiker har besökt utställningen.

– De som varit här har tyckt att det är bra att ta det genom konsten och att det var en ögonöppnare. Jag vet inte om de kommer att agera på något sätt, men vi ska formulera vad vi tycker att man ska göra. Det klart viktigaste är att jobba aktivt med genuspedagogik. Att vi gör så olika när det gäller pojkar och flickor från början och att vi har stå starka normer gör att det är svårt att hitta sig själv och det mår vi inte bra av. Vi är väldigt låsta vid normer i den här stan och behöver jobba med det här. Vi har också höga kostnader för människor som inte mår bra.

Vill sprida utställningen

Sandström har skapat i hela sitt liv, men det här är första gången hon visar något offentligt. Det lär inte vara den sista.

– Det ger verkligen blodad tand. Vi kommer fundera på hur vi kan använda utställningen nu, om den kan sättas upp någon mer stans. Vi kommer ta kontakt med andra, jag tänker att det kan vara intressant hos andra tjejjourer, organisationen Fatta, Friends och andra kommuner.

Har du nya saker på gång?

– Ja, jag har lite i mitt huvud och vill göra lite olika saker, men det här temat känns som mitt livslånga arbete. I mitt konstnärskap är det verkligen det här jag brinner för. 

Drygt 20 tavlor har sålts på de två veckorna.

– Jag hade inte väntat mig att jag skulle sälja så mycket så det känns jätteroligt.

Har du missat utställningen har du några timmar till på dig. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt