Annons:

Konst och kultur  i ny tappning –

Helén Lindqvist har öppnat Kanaljen Konst & Eventmakeri i Mariannelund. Foto: Josefine Antonsson

Konst och kultur i ny tappning – "Fått en rolig start"

Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk – såg nyligen dagens ljus i Mariannelund. Till sommaren planeras även fysiskt galleri och spännande kulturevenemang. 
– Vi har fått en rolig start och blivit oerhört positivt bemötta och välkomnade, säger ägaren Helén Lindqvist. 

Annons:

I vackra Tallgården, den före detta rektorsbyggnaden i centrala Mariannelund, har Helén Lindqvist och hennes sambo Jörgen Wolle slagit ner bopålarna. Helén, som har rötter i Småland, kommer närmast från Nordnorge där hon bland annat jobbat som vd för besöksmålet Bolga Brygge.

– Men mina föräldrar bor i Eksjö, och jag kände att jag ville komma närmare nu när de börjar bli äldre. Att det blev just Mariannelund beror på att vi hittade det här fina huset, berättar hon. 

"Här ska man kunna njuta av konst"

Helén är jurist i botten, men har de senaste åren jobbat som kreatör, eventmakare och entreprenör inom besöksnäringen. Och det kreativa spåret fortsätter hon på även i Mariannelund. I december startade hon Kanaljen Konst & Eventmakeri som är ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. 

– På listan över de 100 mest betalda verken i världen finns bara tolv kvinnor och värdet av deras verk är endast några få procent av det totala. Det vill jag hjälpa till att ändra på, säger hon. 

Men det stannar inte vid ett digitalt galleri. Till sommaren planerar Helén även fysiskt galleri och kafé hemma i Tallgården.

– I juni startar vi med öppet hus med fem olika konstnärer. Målet är att det ska kännas nära, inte pompöst och högtidligt. Här ska man kunna njuta av konst, gott kaffe, goda samtal och gärna lite skratt. Man ska gå ifrån Kanaljen med en varm känsla i magen, då är jag nöjd, säger hon. 

"En ny tappning"

Helén planerar även fysiska events, där konstnärliga uttryck ska blandas med musik, dans och akrobatik på spännande och oväntade platser i och kring Mariannelund.

– Tanken är att bjuda på många olika upplevelser under en och samma kväll. Det blir konst, kultur och människomöten i en ny tappning, säger hon. 

  I Småland finns många vidunderligt vackra platser, jag vill lyfta de här platserna – både de lite bortglömda och de mer välkända.  

Tanken är att det ska bli tre stora och några mindre evenemang per år. Helén är förväntansfull inför sommaren och berättar att hon och Jörgen blivit positivt bemötta under första tiden i Mariannelund. 

  Det finns väldigt mycket engagemang här och jag ser många möjligheter till samarbeten med andra.

Josefine Antonsson 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt