Annons:

  • Näs firade Astrids födelsedag med fullspäckad helkväll

    En av de illustrationer som Lisa Aisato som gjort till den nya biografin om Astrid Lindgren. Foto: Jakob Karlsson

  • Näs firade Astrids födelsedag med fullspäckad helkväll

    Agnes Margrethe Bjorvand och Lisa Aisato berättade om sin bok på Näs i går.

  • Näs firade Astrids födelsedag med fullspäckad helkväll

    Ett hundratal personer kom till Näs för att fira födelsedagen.

  • Näs firade Astrids födelsedag med fullspäckad helkväll
  • Näs firade Astrids födelsedag med fullspäckad helkväll

Näs firade Astrids födelsedag med fullspäckad helkväll

I går var det 109 år sedan som Vimmerbys bidrag till världslitteraturen föddes. Självklart firades det på platsen där Astrid föddes. – Kvällen har varit mycket över förväntan, säger Näs vd Nils-Magnus Angantyr.

Annons:

Den 14 november 1907 föddes Astrid Lindgren på Näs i Vimmerby. I går skulle hon ha fyllt 109 år och det firades förstås på födelseplatsen.

Astrid Lindgrens Näs, Astrid Lindgren-sällskapet och Astrid Lindgrens Näs vänförening bjöd in till en helkväll med musikunderhållning, föredrag och vernissage. För underhållningen stod de frekventa ALV-skådisarna Fredrik Thalin och Mats Genfors.

– Kvällen har varit mycket över förväntan och det har varit fantastiskt roligt. Vi hade ett hum om hur många matgäster vi hade och det blev väsentligt många fler. Det var fullt inne i salen och alla har varit väldigt nöjda och intresserade, säger Angantyr.

 "Det som betytt mest"

Efter föreställningen berättade norska litteraturforskaren Agnes Margrethe Bjorvand om sin nya bok om Astrid Lindgren. Biografin är skriven för både barn och vuxna och har fått väldigt mycket beröm – inte minst av Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

– Det som betytt mest var ett mail från Karin där hon skrev att hon tyckte att boken var otroligt välgjord. 

Bjorvand berättade om sin Astrid Lindgren-forskning och tillkomsten av boken.

– Det har varit en väldigt varm och fin kväll. I början av 90-talet började jag jobba med författarskapet och har aldrig slutat. Först och främst fastnade jag för att det är så bra litteratur, men vet man mer om Astrids person fastnar man ännu mer eftersom hon var en otroligt betydelsefull medmänniska.

Hur har det varit att arbeta med den hör boken?

– Det har varit mycket jobb, men väldigt roligt och fint. Jag har försökt få fram riktiga bilder av hur modig hon var som människa och författare.

 "Förstått mer och mer"

Varje år reser Bjorvand till Vimmerby med sina studenter.

– Jag har säkert varit här 30 gånger och det är stor skillnad nu jämfört med början av 90-talet. Det känns som att Astrid betyder mycket mer nu jämfört med för 20 år sedan. Man har nog förstått mer och mer av hennes storhet. Många turister kommer hit varje år och man ser konkret hur stor betydelse hon har för många människor i hela världen.

När Bjorvand skrev boken tänkte hon på ett tips som Astrid Lindgren själv brukade ge när hon arbetade som redaktör.

– Man skriver på ett helt annat sätt när det är för barn. När Astrid var redaktör sa hon att man kan prata med barn om allt, bara man använder ord som de förstår och så har det varit när jag arbetat med boken.

 Vernissage

Biografin har illustrerats av Lisa Aisato som berättade om skapande av sina bilder. Hon har utgått från olika bilder och sedan gjort en egen tolkning.

– När jag fick frågan sa jag ja direkt. Vi läste mycket när jag växte upp och jag älskade Astrid Lindgren. Det är svårt att göra en egen Emil eller Pippi, och därför har jag haft en bild som ursprung och utvecklat en speciell teknik, säger hon.

Efter föreläsningar hölls en vernissage i Prästgården där flera av Aisatos illustrationer ställs ut.

Nils-Magnus Angantyr var nöjd med kvällen:

– Alternativet att inte fira Astrids födelsedag finns inte. Det är klart att vi ska uppmärksamma Astrid Lindgrens födelsedag och vi har fått blodad tand av det här. Vi har inte firat på det här sättet tidigare, utan det är första gången vi gör det tillsammans med vänföreningen och sällskapet och det föll väldigt väl ut. Ambitionen är att göra något liknande framöver. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt