Annons:

Starkt år för Vimmerby Sparbank – trots försämrat resultat

Vimmerby Sparbanks vd Carina Rydholm tillsammans med företagets nya styrelseordförande Håkan Dorm. Foto: Jakob Karlsson

Starkt år för Vimmerby Sparbank – trots försämrat resultat

I samband med torsdagens årsstämma presenterades Vimmerby Sparbanks årsredovisning. Affärsvolymen har ökat rejält samtidigt som rörelseresultatet försämrats.
– Ska jag våga gissa så tror jag att våra unika mervärden nu har börjat få genomslag, säger bankens vd Carina Rydholm.

Annons:

Vimmerby Sparbanks rörelseresultat stannade på 5,3 miljoner under 2016. Det är en försämring med två miljoner jämfört med 2015 – detta trots att de administrativa kostnaderna minskade med hela 4,4 miljoner.

Däremot ökade bankens affärsvolym med hela nio procent, från 5 741 miljoner till 6 244 miljoner. Inlåningen från allmänheten ökade med nio procent och utlåningen med tio.

Unikt ränteläge

Efter skatter blev resultatet 4,1 miljoner, vilket är det sämsta resultatet sedan åtminstone 2012. Ett stort skäl till det är förstås att Riksbanken för första gången någonsin införde minusränta under slutet av 2015.

– Det höll i sig under hela 2016 och det är ofrånkomligt att det har haft påverkan på bankens lönsamhet. Det innebär en utmaning där vi lägger kraft och fokus på att fortsätta vara det bästa bankalternativet i Vimmerby, säger Carina Rydholm.

Delade ut en miljon kronor

Vimmerby Sparbank ägs till 60 procent av Sparbanksstiftelsen och till 40 procent av Swedbank. Under 2016 delade banken ut en miljon kronor i stöd och sponsring till olika verksamheter i kommunen.

– Vi har vår verksamhet fast förankrad i bygden och det och vårt samhällsengagemang skiuljer ut oss mot övriga banker och gör skillnad för våra kunder och för Vimmerby.

Positivt är den stora ökningen av affärsvolymen.

– Under det gångna året hade vi glädjen att välkomna många nya kunder till banken och inflödet håller i sig under början av 2017. Ska jag våga gissa så tror jag att våra unika mervärden nu har börjat få genomslag,

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt